Afrikaanse route op vissersboten: 3,3 ton cocaïne gepakt op volle zee

De Spaanse Guardia Civil zegt een criminele organisatie uit de westelijke kustregio Galicië te hebben ontmanteld die grootschalige transporten van cocaïne vanuit Afrika naar Spanje transporteerde. Er is 3.300 kilo cocaïne op volle zee in beslag genomen. De groep gebruikten vissersboten die normale visroutes aflegden voor de West-Afrikaanse kust.

Senegal

Op een schip is op 18 december 3.300 kilo cocaïne onderschept. Bij de operatie waren zowel de Britse National Crime Agency als de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) betrokken.

Het onderzoek begon begin 2022. Er werd een netwerk in beeld gebracht van vissers die een grote lading cocaïne zouden willen ophalen op de Atlantische Oceaan. Enkele verdachten reisden op zeker moment naar Senegal.

Vanuit dat land werd de cocaïne verscheept. Het plan was om de drugs op zee over te zetten op een vissersboot. De verdachten huurden in Senegal een schip en bemanning voor die tocht.

Canarische Eilanden

Uiteindelijk kon worden vastgesteld welke schepen bij de overdracht op zee betrokken zouden zijn.

Agenten van de Speciale Interventie-eenheid (UEI) en de Maritieme Dienst van de Guardia Civil gingen op 18 december aan boord van het door de Galicische organisatie gecharterde schip. Dat gebeurde even ten noorden van de Canarische Eilanden. De 3.300 kilo cocaïne en de verdachten werden opgebracht naar haven van Santa Cruz de Tenerife.

De Guardia Civil zegt te vermoeden dat de Afrikaanse route momenteel door criminele organisaties als de meest “veilige” manier wordt gezien om grote hoeveelheden cocaïne naar Spanje en Portugal te krijgen.