Agent die gijzelnemer Apple Store aanreed niet vervolgd

De agent die in februari de gijzelnemer van de Apple Store op het Leidseplein onschadelijk maakte door hem aan te houden, zal niet worden vervolgd. Zijn ingrijpen was volgens het Openbaar Ministerie terecht.

foto Joost van der Wegen

Gijzeling

Het was een medewerker van de Dienst Speciale Interventies (DSI) die op de avond van 22 februari van dit jaar een einde maakte aan een urenlange gijzeling in de Apple-winkel aan het Leidseplein in Amsterdam.

Toen de gijzelaar het op een lopen zette, werd hij achtervolgd door de gijzelnemer, die daarop werd aangereden door de bewuste agent.

De 27-jarige dader stierf de volgende dag aan zijn verwondingen.

Ingrijpen

De Rijksrecherche startte direct na de gebeurtenis een onderzoek naar het ingrijpen van de agent die avond. Dit is gebruikelijk in zaken waarin agenten een geweldsmiddel gebruiken, waarbij het slachtoffer om het leven komt.

De Rijksrecherche sprak met getuigen, waaronder de gegijzelde man. Ze deed ook forensisch onderzoek op het Leidseplein, onder meer naar het bomvest en naar de vuurwapens van de gijzelnemer en het dienstvoertuig van de DSI-medewerker.

Gerechtvaardigd

Het Openbaar Ministerie maakte vrijdagmorgen bekend dat de man gepast geweld heeft gebruikt tijdens zijn actie. ‘Hij handelde volgens de geldende ambtsinstructie. Zijn ingrijpen was gerechtvaardigd en heeft niet tot een strafrechtelijke verdenking geleid.’

Volgens het OM moet het handelen van de DSI-agent worden beoordeeld als een ‘zeer adequate en doeltreffende interventie’ tegen de gijzelnemer. ‘Door zijn handelen heeft hij direct een einde gemaakt aan een zeer levensbedreigende situatie voor de gegijzelde en voor de achter zijn dienstvoertuig opgestelde politiemensen’, aldus de hoofdofficier van justitie. ‘Van politieambtenaren wordt verwacht dat zij in situaties als de onderhavige handelend optreden en actief het gevaar keren.’

Passend

Het handelen van de DSI-agent volgens het OM ‘passend’ bij het gevaar dat van de gijzelnemer uitging. Ook de keuze om de man met het dienstvoertuig aan te rijden, was dat. ‘Vanwege de informatie dat de man explosieven bij zich droeg, was het gebruik van het dienstwapen geen optie’, aldus justitie.

Oordeel

Omdat de DSI-medewerker die de gijzelnemer aanreed, in dienst was bij de Koninklijke Marechaussee, moest het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland oordelen over dit onderzoek. Zij beoordeeld namelijk militaire zaken.