Agent niet vervolgd voor doodschieten man

Een politieagent die op 12 maart van dit jaar een 41-jarige man in Eindhoven doodschoot wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie handelde de agent uit noodweer. Het slachtoffer werd geraakt door twee kogels. Eén doorboorde een long, de andere kwam in zijn lever terecht. 

Het schieten vond plaats nadat twee agenten waren afgekomen op een melding van huiselijk geweld.

Rupert Lodovica

De verdachte van het huiselijk geweld was Rupert Lodovica, oorspronkelijk afkomstig van de Antillen en een bekende van de politie. Lodovica, die net op vrije voeten was, stond op straat met een fles wijn en iets dat leek op een steekwapen. Lodovica reageerde niet op de agenten toen deze riepen dat hij zijn wapens moest laten vallen.

Pepperspray en wapenstok

Ondanks het gebruik van pepperspray en een wapenstok wist Lodovica een aanwezige agente met zijn vuist in haar gezicht te slaan. Toen de vrouw daardoor op straat viel boog Lodovica zich over haar heen en leek hij slaande bewegingen te maken. De andere agent pakte daarop zijn dienstwapen en gebood Lodovica zich terug te  trekken. Toen deze daar niet op reageerde vuurde de agent twee kogels af. Het incident werd gefilmd met een mobiele telefoon.

De rijksrecherche heeft het incident onderzocht. Op basis van de conclusies in het rapport oordeelde het OM dat het handelen van de agent gerechtvaardigd was.