Agent pikte € 7,3 ton aan bitcoins in Silk Road-zaak

Een voormalige agent die betrokken was in de jacht op de online zwarte marktplaats Silk Road heeft bekend dat hij voor 730 duizend euro aan bitcoins heeft gestolen. Het is de tweede agent die bitcoins heeft ontvreemd in de zaak; eerder bekende een andere agent al dat hij voor ruim 620 duizend euro aan bitcoins had gestolen.

De twee waren betrokken in het onderzoek naar Ross Ulbricht, die is veroordeeld voor het oprichten en onderhouden van Silk Road. Op de site werd gehandeld in onder meer drugs, wapens en huurmoorden. Op het platform werd betaald met bitcoins.

Bitcoins zijn verdwenen

De waarde van de bitcoins fluctueerden hevig vorig jaar. Toen de agent de bitcoins pikte, waren ze zo’n 320.000 euro waard. De agent sluisde de bitcoins naar de online beurs Mt.Gox. De beurs ging failliet na een hack; de bitcoins die bij Mt.Gox waren gestald waren spoorloos verdwenen. Ook die van de geheim agent. Op dat moment hadden zijn bitcoins een waarde van zo’n 730.000 euro.

De advocaat van de agent zegt dat zijn cliënt zijn ‘verantwoordelijkheid neemt’ in de zaak. Hij heeft bekend de bitcoins te hebben gestolen. ‘Na een uitstekende jarenlange carrière heeft mijn cliënt een verkeerde beslissing genomen’, aldus de advocaat. ‘Die nam hij op één enkele dag in een paar uur, en hij zal de rest van zijn leven met de consequenties moeten leven.’