Oprichter Silk Road krijgt levenslang

Ross Ulbricht is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld omdat hij de online zwarte marktplaats Silk Road heeft opgericht en gerund. Hij werd drie maanden al schuldig bevonden voor het beheren van de site, waar op grote schaal in drugs werd gehandeld. Ulbricht heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan.

In de rechtszaal waren de ouders aanwezig van twee drugsgebruikers die overleden aan een overdosis drugs die zij hadden besteld via Silk Road. Een van de ouders sprak in de rechtszaak. ‘Ik weet zeker dat mijn zoon er nog was geweest als Ulbricht Silk Road niet had opgericht’, aldus een vader wiens zoon overleed aan een overdosis heroïne.

Excuses baten niet

Ulbricht bood daarop zijn excuses aan: ‘De verklaringen van deze ouders doen mij veel. Ik heb dat nooit gewild’, zei hij in de rechtszaal. ‘Het spijt me zo voor de families van de overledenen.’

De aanklager eiste geen levenslang, maar wilde wel dat Ulbricht fors langer de cel in ging dan 20 jaar, de minimumstraf voor waar hij van werd beschuldigd. ‘Hij acteerde als een traditionele drugsbaas’, beweerde de aanklager.

Zorgvuldig gepland levenswerk

De rechtbank ging voornamelijk in op opvallende achtergrond van de 31-jarige Ulbricht. Hij heeft technische scheikunde gestudeerd aan de universiteit, specialiseerde zich in zonnecellen en schreef daarover meerdere wetenschappelijke artikelen.

Maar dat doet niets af aan de feiten, stelde de rechter. ‘Je bent niet een beter persoon dan elke andere drugsdealer. Silk Road was een zorgvuldig gepland levenswerk, het was jouw meesterwerk.’

Afgelopen week werd de Nederlander Cornelis Jan S., alias Maikel S., veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, omdat hij in drugs zou hebben gehandeld via Silk Road. Hij werd gezien als de grootste online drugsdealer ter wereld.

Lees ook:
Fortuin aan bitcoins op laptop oprichter Silk Road

Silk Road-zaak: emoticons blijken cruciaal

Verdachte illegale marktplaats Silk Road bekent