Agent vervolgd om doodschieten Rishi

Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat de agent die de 17-jarige Rishi op het Haagse station Hollands Spoor doodschoot strafrechtelijk vervolgen. De verdenking tegen de man is doodslag. De ongewapende jongen is volgens getuigen doodgeschoten door de agent in de vroege ochtend van 24 november 2012.

Een groep agenten zou op zoek zijn geweest naar een gewapende jongeman. Op het perron troffen ze Rishi. Hij werd van achter in zijn nek getroffen. 

 Volgens het OM heeft onderzoek uitgewezen dat Rishi op het station een Engelsman aansprak die op een bankje lag en hem hebben gezegd dat deze moest vedwijnen en dat hij een vuurwapen bij zich had. Hij zou ook zijn hand in zijn binnenzak hebben gestoken.

Via de veiligheidscentrale van de NS, de spoorwegpolitie en de meldkamer van politie- eenheid Den Haag krijgt de politie de melding dat op Hollands Spoor een man is bedreigd door een andere man, en dat deze man ook een vuurwapen zou hebben. Daarbij wordt het signalement van de Hagenaar doorgegeven.

 Volgens het OM gaf de jongen geen gehoor aan een stopteken van de agenten en rende hij weg zonder zijn handen te laten zien. Hij zou van ongeveer 16 meter zijn getroffen. Drie politieambtenaren waren als eerste ter plaatse, twee agenten in uniform en één in burger. Een medewerker van de NS wees de politieambtenaren Rishi aan.

De politieambtenaren hebben Rishi benaderd met getrokken pistool. en sommeren hem om te blijven staan en zijn handen te laten zien. De Hagenaar geeft daaraan geen gehoor en rent weg. Gedurende een paar seconden achtervolgen de politieambtenaren de Hagenaar. Dan lost één van de politieambtenaren in uniform één schot.

De agent heeft volgens het OM verklaard dat hij heeft gemikt op de benen. Kennelijk twijfelt het Openbaar Ministerie aan die verklaring. Bovendien is het de vraag of de agent heeft gehandeld volgens de geweldsinstructie die stelt dat alleen geschoten mag worden vauit een stabiele houding.