‘AIVD luisterde ambassadeur Iran af’

Kazem Gharib Abadi, de Iraanse ambassadeur in Nederland, is vanaf eind 2010 maandenlang afgeluisterd door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dat bevestigen diverse betrokkenen tegenover NRC Handelsblad. De operatie zou zijn opgezet om informatie te verzamelen over Nederlanders in Iran.

In 2011 werd de Iraans-Nederlandse Zahra Bahrami nog geëxecuteerd in Iran nadat ze was vastgehouden.

De AIVD heeft volgens de Nederlandse wetgeving toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken nodig om te mogen afluisteren. Het is onbekend of die toestemming daarvoor is verleend, schrijft NRC Handelsblad.

‘Bronnen in de inlichtingenwereld’ zeggen tegenover NRC dat het afluisteren van een ambassadeur niet uniek is, maar dat het niet vaak voorkomt. Nederland zou door het plaatsen van afluisterapparatuur een inschatting willen maken over het beleid van de regering van Iran. Het lijkt of dat niet helemaal gelukt is.

Zahra Bahrami werd begin januari 2011 ter dood veroordeeld wegens drugsbezit. Ondanks de inspanningen van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Uri Rosenthal, en uitspraken van de Iraanse ambassadeur, die zei dat het proces nog niet was afgerond, werd Bahrami korte tijd later toch geëxecuteerd, zo schrijft NRC.