AIVD op vingers getikt om screening

De AIVD heeft onterecht de Brabantse officier van justitie Johan van Vreeswijk uitgesloten van een functie bij de EU. Van Vreeswijk is bevriend met een man uit Indonesië, maar de AIVD kon geen informatie over deze vriend krijgen. De inlichtingendienst zag dat als veiligheidsrisico, maar de Raad van State heeft geoordeeld dat Van Vreeswijk onterecht niet door de screening kwam.

Dat schrijft NRC zaterdag. De uitspraak dateert al van 27 mei, maar is nooit eerder gepubliceerd. De vriend van Van Vreeswijk is een homoseksuele moslim. Volgens de magistraat is dat de reden dat hij geen ‘Personnel Seciruty Clearance’ van de AIVD kreeg. Hij beschuldigt de AIVD een ‘homofobe agenda’ te voeren.

Geen informatie over vriend

Van Vreeswijk kon in 2013 een belangrijke functie krijgen bij de Europese politiemissie in Afghanistan. Hij werd daarom onderzocht door de AIVD. Van Vreeswijk vertelde zelf dat hij bevriend was met een man uit Bali. De AIVD kon geen informatie over deze man opvragen omdat de inlichtingendienst geen samenwerkingsovereenkomst heeft met Indonesië. Daarom kreeg Van Vreeswijk geen goedkeuring van de veiligheidsdienst, de AIVD was bang dat de vriend invloed op Van Vreeswijk kon uitoefenen.

Van Vreeswijk wil schadevergoeding

De aanklager was het niet met dat besluit eens en ging in hoger beroep. De Raad van State oordeelde dat de minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, en de AIVD de vriend van Van Vreeswijk ten onrechte als partner hebben aangemerkt. Maar er is geen sprake van ‘een duurzame affectieve relatie’: de twee spreken elkaar hooguit twee keer per jaar, aldus Van Vreeswijk.

De officier van justitie wil nu een nieuwe, vergelijkbare functie. Hij eist daarnaast 50.000 euro schadevergoeding omdat hij internationale toeslagen heeft misgelopen, en een compensatie voor ‘reputatieschade’. De AIVD wilde tegen NRC niet zeggen of het de claim gaat betalen.