‘Al twintig jaar duikbootsmokkel naar Europa’

De narco-duikboot met 3 ton cocaïne die twee weken geleden bij het Spaanse Aldán werd onderschept was volgens de politie de eerste die over de Atlantische Oceaan naar Europa was komen varen. Maar in Spaanse kustregio Galicië, waar de kennis over drugssmokkel alleen geëvenaard wordt door die over de visvangst, zeggen ze dat dit al twintig jaar gebeurt.

Russische marine

Een regionale krant maakte een rondgang langs de kenners van maritieme smokkelmethodes. De lokaal bekende ex-hasjsmokkelaar Laureano Oubiña zei:

De Colombiaanse narcos en anderen gebruiken al meer dan 20 jaar duikboten om cocaïne te transporteren van Zuid-Amerika naar de kusten van Europa en Afrika.

Oubiña zegt dat Russische ex-militairen ermee begonnen zijn. Hij zegt in 1998 door ‘een Nederlands contact’ te zijn geïntroduceerd aan deze oud-medewerkers van de Russische marine. De Russen zouden na een tijdje in Nederland te hebben doorgebracht zijn verhuisd naar Zuid-Amerika. Daar zouden ze verouderde en afgedankte militaire duikboten, meestal met mankementen, hebben opgekocht om ze verbouwen tot transportscheepjes: half-duikboten.

Semi-submersibles

De narco-duikboten die door de jaren heen in en om Zuid-Amerika (en in Suriname)  in beslag zijn genomen zijn nooit echte duikboten of onderzeeërs maar zogeheten semi-submersibles. Het zijn kleine modellen van duikboten die net onder de waterlijn varen en niet naar dieptes kunnen afdalen. Visueel en met radar zijn ze vrijwel niet waar te nemen. Ook de duikboot die bij Aldán werd gepakt was een half-duikboot.

Bronnen van de Spaanse krant zeggen dat er in de buurt van de Canarische eilanden, en ook voor de kust van Galicië, “begraafplaatsen” zijn van afgezonken duikboten. Na het overbrengen van de cocaïne naar de Europese wateren werd steeds op volle zee overgeladen en ging het transport verder met lokale (vissers)vaartuigen. De duikboten verdwenen in de diepte.

Oud-hasjhandelaar Oubiña zegt te vermoeden dat de recent onderschepte duikboot zijn afspraak op zee voor de kust was misgelopen en dat men besloot het vaartuig op een afgelegen plaats aan de kust te brengen. Door het slechte weer zou het met de navigatie mis zijn gegaan en zou het vaartuig in de handen van de Spaanse autoriteiten zijn gevallen.

Oubiña zegt overigens dat de Spaanse binnenlandse veiligheidsdienst en de inlichtingendienst van de politie waarschijnlijk wel op de hoogte zijn van de duikbootmethode.

Zie ook:

Zes ton cocaïne onderschept op volle zee (VIDEO)

Semi-duikboot met 8 ton coke gepakt voor Colombiaanse kust (VIDEO)

Militair entert drugsonderzeeër in volle vaart (VIDEO)