Libanese zwager Mink Kok heeft NL-paspoort

Als de rechter het aannemelijk zou vinden dat Mink Kok eigenaar is van de 53 kilo cocaïne die is gevonden, dan is het mogelijk dat Kok zwaar wordt gestraft. Aan de andere kant: Kok is verbonden met één van de meest invloedrijke families van Libanon: zijn vrouw is Siba Qoleilat Dalbi. De uitgebreide familie Qoleilat is in Libanon en de wereld zakelijk op veel plaatsen prominent, op legale en illegale wijze. De man die waarschijnlijk de zwager van van Kok is stond in relatie met dictator Charles Taylor en heeft (onder andere) een Nederlands paspoort.

Het is mogelijk dat door de invloed van de familie Kok van de haak gaat. Er zou dan een soort borgovereenkomst moeten komen.

De drugs zijn gevonden in twee dure voertuigen op het luxe vijfsterrenresort Portemilio in Kaslik, dat is dé badplaats voor de rijken van Beiroet.

Volgens een Libanes krant is in het onderzoek zowel Kok’s echtgenote Siba als Ali Qoleilat Dalbi gehoord. Als die laatste Ali Qoleilat Dalbi (10-07-1970) de zwager van Kok is dan heeft deze een zekere reputatie.

Ali Qoleilat Dalbi komt namelijk voor een op een lijst van de Europese Commissie uit 2009. Op die lijst staan personen waarmee zakelijke betrekkingen verboden zijn en wiens tegoeden moet worden bevroren omdat ze in relatie staan met het bewind van de vroegere Liberiaanse dictator Charles Taylor. Naast Ali staat Guus Kouwenhoven, die in Nederland is veroordeeld voor zijn activiteiten in Liberia.

Op de lijst staat dat ‘Ali Kleilat (ook bekend als a) Ali Qoleilat, b) Ali Koleilat Delbi)’ wapens zou hebben geleverd aan Charles Taylor in 2003 en in 2009 nog steeds relaties met Taylor zou onderhouden, hoewel deze sinds 2006 in afwachting van zijn proces in Scheveningen is gedetineerd.

De EC meldt dat Ali Qoleilat over twee Libanese paspoorten, een Venezolaans en een Liberiaans paspoort zou beschikken.

Bovendien heeft hij een Nederlands paspoort met nummer: Z01037744.

De Telegraaf sprak met een in drugszaken gespecialiseerde advocaat in Libanon: ‘Als Mink Kok met één van deze families in contact staat, hoeft hij zich weinig zorgen te maken. Dan is hij snel weer vrij. Hoe dan? Er wordt een groot bedrag aan zogenaamde borg betaald en de cliënt wandelt zo de gevangenis uit. Maar dan moet er wel veel geld op tafel komen. En je moet de goede contacten hebben.’

De onderzoeksrechter die Kok in bewaring stelde zegt tegen John van den Heuvel: ‘Hij was rustig en beleefd. Een relaxte man, hoor. Volgens mister Kok is er een vergissing gemaakt. Maar de bewijzen zijn er, dus hij heeft heel wat uit te leggen. Gisteren had hij nog geen advocaat en wilde hij geen vragen beantwoorden. Dus we wachten even rustig af. Uw landgenoot heeft wel een groot probleem als hij schuldig is. Handel in cocaïne wordt in Libanon heel zwaar bestraft.’

Mink Kok vertelde onlangs tegen Crimesite over de vele onderzoeken die op hem hebben gelopen in Nederland sinds zijn vrijlating in 2007. DSe Telegraaf schrijft dat Kok op een ‘hitlist’ van de Nationale Recherche stond als een man die ze graag achter de tralies zouden zien. Ze wilde weten waarom Kok zoveel reisde, onder meer naar Zuid-Afrika.

Opmerkelijk genoeg suggereert John van den Heuvel in De Telegraaf vandaag dat Kok misschien is ‘weggetipt’ door de Nederlandse politie of zelfs een kunstje is geflikt. Hij noemt daarbij Henk Rommy en Greg Remmers, die in de VS en Italië een drugsverdenking kregen opgespeld, middels twijfelachtig. bewijs.

 

Zie ook: