Alsnog 20 jaar voor moord op Joey Moes

Het gerechtshof in Zwolle heeft vrijdag Diego U. (34) uit Enschede veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor de moord op Enschedeër Joey Moes (24). U. kreeg de straf opgelegd voor verschillende feiten, waaronder ook een gewapende woningoverval in Zwolle.

Andere feiten

Eerder sprak de rechtbank Diego U. vrij van de moord op Moes, maar werd hij wel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar voor vier andere feiten, waaronder een gewapende woningoverval op 8 november 2015 in Zwolle, een poging tot zware mishandeling, het in bezit hebben van bijna een kilo amfetamine en opzetheling van een auto.

Van dichtbij in gezicht

Joey Moes werd op 17 december 2014 doodgeschoten in Enschede. Verdachte Diego U. zou van tevoren een nieuwe simkaart hebben gekocht om hem met een onbekend nummer via appjes naar een parkeerplaats bij winkelcentrum Twekkelerveld te lokken. Daar werd het slachtoffer van dichtbij met een hagelgeweer in zijn gezicht geschoten. Hij overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

4 kilo speed

Aanleiding was een mislukte drugsdeal. Moes had ongeveer 4 kilo speed verkocht aan een Duitse afnemer, maar die bleek van slechte kwaliteit en Moes ging daarom verhaal halen bij zijn leveranciers. Volgens het OM kwam het toen tot een confrontatie met Diego U. waar Moes 4.000 euro van wilde hebben. Op RTV Oost zijn appgesprekken te lezen tussen verdachte en slachtoffer. Diego U. zou enkele weken voor de moord door Moes en zijn vader zijn mishandeld.

Hoewel het OM eerder 18 jaar cel eiste tegen U. komt het hof tot een hogere straf door de jeugdige leeftijd van het slachtoffer en de gruwelijke wijze waarop hij om het leven is gebracht.

Publieke tribune ontruimd

Eerder moesten tijdens het proces parketwachters van de rechtbank Almelo de publieke tribune ontruimen omdat tijdens de inhoudelijke behandeling de emoties hoog opliepen. Daarbij werden zes mannen uit de rechtbank gezet. Ook tijdens eerdere zittingen deden zich al incidenten voor.

Zie ook:

OM: verdachte drugsmoord bekent

Geen celstraffen voor wapen- en drugsbezit

Amsterdamse ‘Sam’ gezocht voor moord Enschede