Alsnog zes jaar cel voor voorbereiden liquidatie met peilbaken

Het gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag de 23-jarige Sivinho R. en de 24-jarige Jeffrey V. in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf en zes jaar voor het voorbereiden van een liquidatie op de Amsterdamse crimineel Anis B. De rechtbank sprak V. eerder nog vrij en legde aan R. zes jaar celstraf op.

Sky ECC

Uit versleutelde Sky ECC-berichten blijkt volgens het hof dat eind 2020 opdracht is gegeven Anis B. te doden. Op 28 januari 2021 werden twee andere mannen aangehouden die met vuurwapens klaar stonden voor de sportschool waar B. werkte.

Gps-tracker

Na de aanhouding van de mannen op 28 januari 2021 werd Jeffrey V. belast met het vinden van Anis B. en het met behulp van een peilbaken doorgeven van zijn positie aan de schutters. Op 4 maart 2021 werd V. met een medeverdachte aangehouden. Hij werd betrapt toen hij een peilbaken plakte onder de auto die zijn doelwit gebruikte. In de bestelbus van V. en zijn medeverdachte lag een telefoon waarmee het peilbaken gevolgd kon worden.

Vergismoord

Op 12 mei 2021 werden Sivinho R. en een medeverdachte aangehouden op verdenking van een poging tot inbraak in een parkeergarage onder de flatwoning van de vriendin van Anis B. Toen B. vier dagen later met zijn vriendin Ayla Mintjes uit deze parkeergarage reed, werden ze beschoten door mannen met automatische vuurwapens. Anis B. overleefde de beschieting op de Maassluisstraat in Amsterdam-Slotervaart, maar de 27-jarige Ayla Mintjes, die de auto bestuurde, kwam om het leven.

Uit onderzoek na deze aanslag bleek dat R. en zijn medeverdachte op 12 mei 2021 een peilbaken hadden willen plakken onder de auto waarin Anis B. is beschoten.

V. wist van liquidatieplan

Het hof vindt dat Sivinho R. bewust de aanmerkelijke kans aanvaardde dat zijn bezigheden met het peilbaken strekten tot voorbereiding van moord. Anders dan de rechtbank acht het hof bewezen dat Jeffrey V. op de hoogte was van het plan om Anis B. te liquideren en dat hij de schutters de locatie moest doorgeven. Het hof legt aan V., die al een flink strafblad had, zes jaar gevangenisstraf op.

R. krijgt in hoger beroep vijf jaar gevangenisstraf. Zijn jeugdige leeftijd ten tijde van het feit en zijn beperkte strafblad spelen daarbij een rol.

Een derde verdachte, Levert K. (23), kreeg eerder zes jaar cel. Hij ging niet in hoger beroep.

Zie ook:

Tot 26 jaar cel voor moord op Ayla Mintjes in Amsterdam-Slotervaart