Ambtenaren mogen niet lid van MC zijn

De gemeente Amsterdam wil niet dat ambtenaren lid zijn van motorclubs. Burgemeester Van der Laan wil dat ambtenaren die hun lidmaatschap van bijvoorbeeld de Hells Angels of Satudarah niet opgeven, worden ontslagen. Volgens Van der Laan is de combinatie van een baan als ambtenaar en het lidmaatschap van een motorclub onwenselijk.

De gemeente Amsterdam gaat daarom uitzoeken welke ambtenaren lid zijn van een motorclub. Zij krijgen de mogelijkheid om hun lidmaatschap op te zeggen. De gemeente onderzoekt de juridische mogelijkheden voor een ontslag als de ambtenaren hun lidmaatschap niet opzeggen.

In januari werd een Amsterdamse ambtenaar die lid was van de Hells Angels in Haarlem veroordeeld tot acht jaar celstraf, omdat hij een handgranaat onder een auto tot ontploffing had laten brengen. De bestuurder van de auto overleefde de aanslag. Het slachtoffer had ruzie met de Hells Angel omdat hij een relatie met zijn vriendin had gehad.

De dader is op non-actief gezet en de gemeente bekijkt de mogelijkheid om hem te ontslaan. De gemeente denkt dat er meer Hells Angels als ambtenaar werken, van zeker drie mensen is dat bekend. Amsterdam wil motorclubs harder aanpakken en dit initiatief past volgens de gemeente in dat streven.