Amerikaanse landen praten over legalisering wiet

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft afgelopen week voor het eerst openlijk gesproken voor alternatieven voor de War on Drugs op een congres in Guatemala. Onder meer Mexico en Colombia overwegen wiet te legaliseren. Eerder besloten de Amerikaanse staten Washington en Colorado wietteelt te reguleren, terwijl het parlement van Uruguay binnenkort over legalisering stemt.

De Amerikanen benadrukken dat als de drugs wordt gelegaliseerd, de problemen niet zomaar weg zijn. 'Het is simplistisch en schadelijk dat te denken', zei een Amerikaanse vertegenwoordiger. Sinds veertig jaar wordt de 'War on Drugs' gevoerd, waarbij Latijns-Amerikaanse overheden met hulp van de VS hard optreden tegen drugscriminaliteit.

Wereldwijd zijn er sindsdien miljarden aan belastinggeld doorheen gegaan, duizenden doden gevallen en miljoenen mensen gevangen gezet. Het drugsgebruik en de winsten van illegale handel blijven groeien.

'Frisse blik'

De president van Colombia pleit daarom voor 'een frisse blik' en wil een nieuw beleid. Veel Zuid-Amerikaanse landen, die het geweld rond de drugshandel niet zien verminderen, zijn het met de president van Colombia eens. De War on Drugs wordt steeds minder gesteund.

'Eigenlijk staan alleen Panama en Peru nog achter de VS. Zij zijn heel veel steun kwijtgeraakt', vertelt Martin Jelsma van de denktank TNI uit Amsterdam tegen De Telegraaf.

Mexico volgt regulering

Jelsma schreef mee aan een studie van de OAS die onlangs uit is gekomen, waarin het huidige beleid ter discussie werd gesteld. Een van de opties is om cannabis te legaliseren. Verschillende landen overwegen dat te doen.

Als de Amerikaanse staat Californië, net als Washington en Colorado ervoor kiest om gereguleerde wietteelt toe te staan, zal ook Mexico volgen, voorspelt Jelsma. Californië is de grootste markt voor Mexicaanse wiet.

Door het verlies van de wiethandel, kunnen drugskartels in Latijns-Amerika een slag worden toegebracht, denkt Jelsma. 'Ik denk dat velen onderschatten hoeveel geld drugsbendes kwijtraken als ze de controle over de wiethandel verliezen', zegt hij in De Telegraaf.

Lees ook:

Latijns Amerika wil legaliseren

Washington schrapt softdrugszaken

De War on Drugs wordt veertig

Kofi Annan wil cannabis legaliseren