Amerikaanse politie zit undercover op Facebook

De Amerikaanse politie laat rechercheurs onder dekmantel werken op Facebook. Ze sluiten vriendschappen met ex-gedetineerden om ze in de gaten te kunnen houden. Onlangs werd een man veroordeeld nadat hij een foto van een wapen op een besloten pagina plaatste.

Terrance Everett is in zijn tienerjaren een kleine dealer van hasj en cocaïne. Hij belandt daarvoor in de cel. Na een aantal jaren komt hij vrij en besluit hij op het rechte pad te blijven. Hij vindt werk, een vaste vriendin en een huurwoning. Met zijn vriendin wil hij een gezin stichten, ze raakt zwanger. Alles lijkt goed te gaan, totdat hij ’s nachts een explosie hoort, zijn huis vol met rook staat en vol met politie. Een arrestatieteam is met een rookbom zijn huis binnen gevallen en pakt hem op.

Vuurwapen

Aanleiding is bovenstaande foto die Everett op Facebook plaatste. Hoewel wapenbezit toegestaan is in de staat Delaware waar Everett woont, mag hij als ex-gedetineerde geen vuurwapen bezitten. Everett zegt dat het wapen van zijn vriendin is en toont een aankoopbewijs op haar naam. Maar de rechter gaat er niet in mee en veroordeelt hem tot 15 jaar cel.

Nep-profiel

Hoe wist de politie nu dat er een wapen lag bij Everett? Simpel: een undercover rechercheur had de foto gezien op Everett’s besloten Facebook pagina. De politieman zond een jaar eerder, vanaf een privé Facebook account een vriendschapsverzoek. Everett kende de man niet, maar accepteerde het verzoek omdat de man dezelfde muziek en films leuk vond als hijzelf. Een geval van social engineering.

Vermoedelijk had de rechercheur vantevoren gekeken welke muziek en films Everett leuk vond en paste hij zijn nep-profiel daarop aan. En vermoedelijk deed de rechercheur dit bij honderden ex-gedetineerden. Hoe hij precies te werk gaat, wilde hij bij de rechtbank niet zeggen, want dat zou de methoden en technieken verraden van zijn undercover team.

Terugpakken

Everett vermoedt dat hij in de gaten werd gehouden omdat hij eerder een filmpje op YouTube plaatste, waarin hij het aan de stok heeft met de politie in Delaware. Bij een verkeerscontrole wordt hij aan de kant gezet en in het filmpje beschuldigt hij de politieman van racial profiling. Everett denkt dat het politiekorps hem hoe dan ook wilde terugpakken.