Amerikanen laten Zwarte Cobra niet gaan

De Verenigde Staten willen niet toestaan dat de daar veroordeelde Henk Rommy (64) tijdelijk naar Nederland komt. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam wil hem laten berechten voor een dubbele moord in 1993 in Antwerpen en laten getuigen in het Passageproces.

Xtc-smokkel

De VS wil de Zwarte Cobra pas uitleveren als hij in 2021 zijn volledige straf van 20 jaar cel wegens voorbereiding van xtc-smokkel heeft uitgezeten. Tussen Nederland en de VS bestaat een verdrag dat tijdelijk uitleveren mogelijk maakt. Rommy zit daar sinds 2005, nadat hij in 2004 in Spanje werd aangehouden. De Amerikanen lijken bang te zijn dat Rommy eenmaal in Nederland middels procedures zal proberen zijn terugkeer te verhinderen.

Graag

De Telegraaf schrijft dat Nederland achter de schermen ettelijke malen vergeefs heeft geprobeerd Rommy naar Nederland te laten komen. De detentie in de VS valt Rommy zwaar. Eerder zei zijn advocaat Mark Teurlings al dat Rommy heel graag in Nederland wil getuigen en zich ook voor de rechter wil verantwoorden. Henk Rommy is op 17 januari 2006 veroordeeld tot twintig jaar cel. Zijn vrijlating staat nu gepland op 31 mei 2021. Hij zal dan 70 jaar zijn.

Shamel

 

In het liquidatieproces Passage zijn Jesse Remmers en “Moppie” R. tot levenslang veroordeeld voor (onder meer) de moord op hasjhandelaar Heny Shamel en Anne de Witte in 1993 in het centrum van Antwerpen (foto’s). Het Openbaar Ministerie heeft onder andere getuigenverklaringen als bewijs dat Rommy Mohamed “Moppie” R. uitlokte om die aanslag te plegen.

R. woonde enige tijd bij Rommy in huis. Lees meer over de verwikkelingen rond Rommy in het Passage-proces:

Negen dagen per week stappen

De video van de bruiloft van Henk Rommy

Sterke verhalen volgens Jesse R.

Lees de laatste bijdrage van Rommy op Crimesite:

Nog steeds in Gilmer, West Virginia

Lees het boek van Rommy over zijn Amerikaanse bajestijd: Berichten uit de bajes.