Amnestiewet Suriname aangenomen

In reactie op het aannemen door het Surinaamse parlement van de omstreden Amnestiewet heeft de Nederlandse minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken de Nederlandse ambassadeur in Suriname teruggeroepen voor overleg. Door de wet kunnen verdachten van betrokkenheid bij de December-moorden van 1982 hun straf ontlopen. De Surinaamse president Desi Bouterse staat momenteel terecht voor deze moorden bij de Krijgsraad.

Het tijdelijk terughalen van een ambassadeur voor overleg is een zware diplomatieke stap. Rosenthal zei dat de wet haaks staat op de internationale verplichtingen van Suriname om mensenrechten te onderzoeken en daders te vervolgen. Verdachten van de December-moorden komen volgens Rosenthal Nederland niet in.

Onder verantwoordelijkheid van toenmalig bevelhebber Desi Bouterse vermoordden militairen destijds uit politieke motieven 15 vooraanstaande Surinamers. De wet is woensdagavond aangenomen met 28 stemmen voor en 12 tegen, na drie dagen vergaderen waarbij emoties soms hoog opliepen.

Waarschijnlijk gaat het proces tegen onder meer Desi Bouterse nog door maar het is onduidelijk of het zal worden voltooid.

‘Bouterse schoot twee mensen dood’