Amsterdam: spyshops moeten snel een vergunning hebben

Spyshops moeten binnen acht weken beschikken over een vergunning. Dat heeft burgemeester Femke Halsema van Amsterdam bepaald in een Aanwijzingsbesluit, aldus EenVandaag. Het besluit is bedoeld om georganiseerde criminaliteit tegen te gaan.

‘Criminele klanten’

Volgens de politie blijkt dat ‘spyshops veel criminele klanten hebben, de anonimiteit van de klanten waarborgen en dat er (grote) contante geldbedragen in omgaan.’ De politie constateert dat ‘de spyshopbranche ondermijnende criminaliteit faciliteert met tevens een risico op openbare orde incidenten.’ Aldus het besluit. ‘De producten die in spyshops worden aangeboden worden veelal afgenomen door criminelen en gebruikt voor zware criminaliteit en excessief geweld. De openbare orde wordt daardoor ernstig verstoord, zoals bijvoorbeeld ondervonden bij liquidaties en andere schietpartijen (met soms willekeurige slachtoffers) die hebben plaatsgevonden in Amsterdam.’

Wet Bibob

Spyshops worden met deze vergunningsplicht anders behandeld dan andere winkels. De gemeente Amsterdam wil op vergunningsaanvragen van spyshops de Wet Bibob van toepassing laten zijn. Dat betekent dat betrokken ondernemers kunnen worden getoetst op integriteit en eventuele criminele banden.

In Nederland zijn zo’n dertig spyshops. Eind vorig jaar sloot is door de Amsterdamse burgemeester spyshop SpyCity gesloten. Dat gebeurde na een poging tot liquidatie van de bedrijfsleider in Amsterdam-West. De politie trof toen in het pand veel contant geld.

In het Marengo-proces wordt de moord op medewerker van een spyshop in Nieuwegein behandeld. Ronald Bakker is in 2015 doodgeschoten. Het Openbaar Ministerie stelt dat de verdachten van een criminele organisatie onder leiding van Ridouan Taghi hierachter zat.