Amsterdam-ZO: tieners persen op grote schaal af

In Amsterdam-Zuidoost persen groepen tieners op grote schaal leefstijdsgenoten af, zo schrijft Het Parool. Er komt nu een gerichte aanpak, ook met moeders uit de buurt.

Merkkleding

Volgens de krant zijn er vermoedelijk vele tientallen schoolgaande kinderen uit Amsterdam-Zuidoost in de afgelopen jaren slachtoffer geworden van afpersingen, onder dreiging van geweld. Slachtoffers moeten telefoons of merkkleding afstaan. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij metrostations of bij de doorgangen onder de flats maar ook op scholen. Er zijn ook kinderen die “boetes” moeten betalen.

Snapchat

De leeftijd van de daders ligt tussen 14 en 20 jaar. Er wordt uit angst maar weinig aangifte gedaan. Snapchat speelt een rol bij het onder druk zetten van de slachtoffers. De berichten die worden gestuurd verdwijnen na een korte periode. De afpersingen zouden al jaren gaande zijn.

Niet gemeld

Het komt volgens Het Parool nu boven water omdat politie, justitie, stadsdeel Zuidoost en gemeente sinds 2017 gericht op het probleem hebben gewerkt, zo vertellen gemeenteambtenaren en medewerkers van politie en justitie. Een deel van de problemen kwam in beeld omdat bepaalde steekpartijen en mishandelingen niet werden gemeld omdat ze mogelijk met de afpersingsproblematiek te maken hadden. Cijfers zijn er niet. Overigens komen afpersingen ook elders in Amsterdam voor (er zijn jaren geleden al incidenten gemeld).

Riskant

Een groot probleem is dat praten met de politie door bewoners als riskant wordt gezien. De wijkagent van Gein wil niet met naam in de krant. Mensen willen hun verhaal wel kwijt aan de wijkagenten maar ze durven geen aangifte te doen.

Volgens de politie is er in sommige buurten sprake van maffia-achtige structuren en ‘kneiterharde’ jonge kinderen.

Moeders

Politie en justitie maar ook hulpverlening willen nu veel meer aandacht voor slachtoffers gaan geven en bijvoorbeeld proberen hen te helpen toch aangifte doen, bijvoorbeeld gedeeltelijk anoniem. Dat werkt omdat sommige dadergroepen zóveel slachtoffers maken dat zij het slachtoffer dan in een deels anonieme aangifte niet meer herkennen.

Een individuele aanpak is nodig. Hulpverleners proberen per geval te voorkomen dat slachtoffers gaandeweg zélf dader worden.

Een groep moeders van het nieuw geboren Zuidoost Safety Movement (ZSM) adviseert kinderen die slachtoffer zijn geworden en ook hun ouders. Het zijn moeders van slachtoffers én daders. De vrouwen verwijzen ook door naar de juiste instanties. Het stadsdeel ondersteunt de moeders, met wat budget en een contactpersoon.