Amsterdamse advocaat voor jaar geschorst

De Amsterdamse advocaat Jozef R. is eind oktober voor een jaar geschorst door de Raad van Discipline van de Amsterdamse Orde van Advocaten. R. nam grote cash-bedragen in ontvangst voor een man die in Polen vast zat. Vervolgens stuurde hij geen facturen en deed hij te weinig.

Polen

D. H. was verdachte in het grote Vista-onderzoek naar smokkel van een grote hoeveelheid cocaïne naar Polen. Hij kwam in dat land vast te zitten. R. ging in 2010 voor hem optreden samen met twee Poolse advocaten en een Amerikaanse advocaat. Hij bezocht H. in Polen en nam daarna in Nederland gedurende een periode (zeker dertien keer) voor totaal ruim 100.000 euro cash aan, maar maakte geen enkele factuur op. In 2015 kwam hij wel met een urenspecificatie (221,12 uren) en een factuur. Hij rekende 98.942,67 euro inclusief kantoorkosten en BTW.

Opdracht

R. verweerde zich door te stellen dat hij handelde in opdracht van een andere advocaat en dat hij wel geld aan kon nemen van de vrouw van de verdachte maar door die advocaat en de verdachte verboden was over de kosten van de rechtsbijstand te spreken. Ook ontkende hij excessief declareren. In het dossier is echter geen documentatie over de opdracht van die andere advocaat te vinden.

De Raad concludeert dat R. zijn handelen onvoldoende heeft gedocumenteerd en afspraken niet heeft vastgelegd. R. heeft in de zaak overmatig gedeclareerd, verzuimd de klager facturen te sturen met betrekking tot de besteding van een aanbetaling, hield gelden buiten de administratie en verstrekte geen kwitanties. Ook heeft hij volgens de Raad de echtgenote van de klager bewust onjuist geïnformeerd over kosten die hij moest maken voor zijn werk.

Niet integer

H. stelde dat R. in totaal zelfs 260.000 heeft aangenomen. Daarvoor vond de Raad geen grond in het dossier. De Raad gaat uit van 103.000 euro.

Jozef R. heeft volgens de Raad niet integer gehandeld. De Raad legde hem daarom een schorsing op van een jaar.

Zie de uitspraak.