‘Hotelketen A’dam dekmantel voor mensenhandel’

De Chinese familie Shi gebruikt hun hotels als dekmantel voor een organisatie die zich bezighoudt met mensensmokkel, witwassen, oplichting en ontvoering. Dat zegt het Openbaar Ministerie op basis van onderzoek van de financieel-economische recherche.

Dat meldt Het Parool. Volgens het OM is Changyun Shi de sleutelspeler van de organisatie. Hij stapte in 2013 uit het bestuur van de directie van het familie-imperium, maar dat veranderde volgens justitie niks aan zijn positie in de organisatie. Zijn broer Changkun en zus Jinhau Shi zouden andere belangrijke spelers zijn.

Gemeente weigert vergunningen

Volgens het OM wordt in het hotelketen de winst witgewassen van de criminele activiteiten. Ze zouden zich voornamelijk bezighouden met mensenhandel, stelt justitie.

Na de beschuldigingen van justitie heeft de gemeente Amsterdam besloten het de familie zo lastig mogelijk te maken. Op grond van de wet Bibob, waarin de integriteit van onder meer horecaondernemers wordt getoetst, wil de gemeente de hotels drank- en horecavergunningen weigeren. Ook worden vergunningen voor uitbreidingen niet gehonoreerd.

Leegstaande kantoorpanden ombouwen

Justitie is mogelijk wantrouwend tegenover het bedrijf omdat het in tien jaar is uitgegroeid tot een onderneming met honderden werknemers. Maar volgens de familie Shi heeft dat niets te maken met crimineel geld. De familie stelt dat ze goedkoop leegstaande kantoorpanden hebben opgekocht en die hebben omgebouwd tot hotel, melden ze Het Parool.

De familie heeft daarom een team advocaten ingeschakeld om de beschuldigingen aan te vechten. Ook wil het alsnog de vergunningen krijgen die de gemeente het hotelketen nu weigert. Directeur Changkun Shi zegt zich geen zorgen te maken over strafrechtelijke procedures, maar is wel bang zakelijk kapot te worden gemaakt door de gemeente.