Amsterdamse recherche dreigt hoofdredacteur Crimesite met arrestatie


De Amsterdamse recherche en het Openbaar Ministerie heeft gedreigd de hoofdredacteur van Crimesite op te pakken. Hij is verdacht van het negeren van een vordering om IP-nummers van bezoekers van de website te verstrekken. De politie wil twee bezoekers van Crimesite horen als getuige in de zaak-Badr Hari.

K1-vechter Badr Hari is verdachte van een mishandeling van een portier van Club Blinq bij het Leidseplein in Amsterdam in februari vorig jaar. Hoofdredacteur Wim van de Pol: ‘Crimesite zal niet ingaan op deze vordering. Wij hebben een journalistieke website en beroepen ons op ons verschoningsrecht.’ Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels besloten nu geen verdere actie te ondernemen.

De vordering draait om de reactie van twee bezoekers bij het bericht Badr Hari: ‘ik heb niet geslagen’. Daarin valt te lezen dat Badr Hari ontkent de portier van Blinq te hebben geslagen op 19 februari 2010.

Bezoeker Mike reageert op Crimesite als volgt:
‘Het verhaal is flink verdraaid… Het ware verhaal: Hij kwam met een groep aan, en iedereen mocht naar binnen behalve twee jongens die eerder lastig waren geweest. Dat heeft de portier (een reus die groter is dan Badr zelf) heel netjes aangegeven. Badr leek daar vrede mee te hebben maar haalde plotseling uit. Toen werd het knokken en de portier kon zich nog aardig verweren tegen die groep, maar uiteraard tegen een getraind (en gemeen vechtende) K1 vechter loop je natuurlijk het risico op letsel, en dat is er gebeurd. Badr heeft wel DEGELIJK de portier geslagen. Politie: maak even een praatje met het personeel en de DJ van die avond….dan weet je genoeg.’

Bezoeker Ron reageert op Crimesite als volgt: ‘DAT WAS BADR NIET MAAR REDUAN UIT DEN HAAG!!’

Een rechercheur van het team Amsterdamse Beroepscriminelen van de Amsterdamse Dienst Regionale Recherche (ABC-DRR) belde op 17 november de redactie van Crimesite met de vraag of hij even IP-nummers kon ontvangen van twee bezoekers. Het was de eerste keer sinds Crimesite in oktober met een nieuwe redactie is begonnen dat een dergelijke verzoek binnenkomt.

Na de mededeling dat Crimesite niet van plan was aan dit verzoek gehoor te geven, reageerde de rechercheur streng. Crimesite moest wel begrijpen dat hij niet zomaar even een vraag stelde. Er is sprake van een Vordering. Anders zou hij met deze vordering naar ‘zijn’ officier van justitie gaan.

En als er dan nog geen IP-nummers worden gegeven zou de officier van justitie aan de rechercheur opdracht geven om ‘heren’ van Crimesite te ‘zoeken’ en ‘aan te houden’.  

Dat is even schrikken voor Wim van de Pol van Crimesite, want hij dacht dat hij een brave burger was.

Het duurt kennelijk even voordat de rechercheur van ‘zijn’ officier van justitie iets te horen krijgt, maar een maand later, vlak voor de kerst is het zover. Op 22 december treedt de rechercheur weer in contact met Crimesite met de mededeling dat hij ditmaal een Vordering stuurt met de handtekening van officier Nanette van Ditshuyzen.

Crimesite heeft daarop contact gezocht met een woordvoerder van het Openbaar Ministerie met de vraag of de persofficier over dit verzoek even te spreken is, maar de woordvoerder laat weten dat de persofficier de hele dag niet in de gelegenheid is contact op te nemen met Crimesite. Persofficier Van der Bijl heeft wel tijd gemaakt om een boodschap door te geven aan zijn woordvoerder.

Die gaat zo: aan een vordering moet gehoor gegeven worden. En zo niet dan kan daarvoor een aanhouding plaatsvinden en de bijbehorende straf uitgedeeld. Eventuele klachten over het optreden van de recherche kunt u richten aan de politie.

Zo werkt het nu eenmaal in de wereld van de Amsterdamse recherche en Van Ditshuyzen.

Dat is allemaal opnieuw even schrikken. Want Crimesite is sinds oktober onder Wim van de Pol begonnen de druk bezochte site uit te bouwen en verder vorm te geven. Crimesite is een journalistieke website over misdaad waar allerlei nieuws en informatie over misdaad te vinden is. Gemaakt volgens journalistieke normen en waarden, van goede kwaliteit en betrouwbaar.

Tips en adviezen van bezoekers van de site zijn van levensbelang voor Crimesite. Daarom kan Crimesite – net als andere journalistieke media – geen informatie over bronnen geven. Ook niet over bezoekers. Voor ons zijn bezoekers ook journalistieke bronnen. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat hun persoonlijke informatie niet zomaar bij derden terechtkomt. Daarom staat hun IP-nummer noch hun e-mailadres op de site vermeld.

De rechercheur van de Amsterdamse recherche vindt dat niet. Hij zegt dat Crimesite in het kader van 126n Strafvordering een ‘communicatiedienst’ is die een ‘ambtelijk bevel’ om gegevens van gebruikers van die dienst moet opvolgen.

Zoals de KPN of Vodafone naam-adres en woonplaatsgegevens leveren van alle gebruikers.

Het punt is dat Crimesite niet een communicatiedienst is en een forum evenmin. Crimesite is een journalistiek medium en podium, zoals De Telegraaf, BNR Nieuwsradio of NOS Journaal.

Crimesite advocaat Marnix van der Werf: ‘Het klassieke verschoningsrecht van bijvoorbeeld advocaten, artsen, notarissen is in zowel de Nederlandse als de Europese jurisprudentie uitgebreid naar journalisten.’  

De Nederlandse Vereniging van Journalistiek wijst erop dat er in Nederland een wetsvoorstel ligt dat verschoningsrecht van journalisten definitief regelt. Thomas Bruning van de NVJ: ‘Voor de NVJ vallen de reacties van mensen die reageren op een journalistieke site onder de bronbescnerming en het verschoningsrecht. Het mag niet zo zijn dat een journalistieke site tot een verlengstuk wordt van politie en justitie en dat het journalistieke werk belemmerd wordt doordat bronnen op die manier opdrogen. Overigens is in alle gevallen waarbij zo’n geval zich voordeed de officier van justitie uiteindelijk teruggefloten door de leiding van het Openbaar Ministerie.’

Wim van de Pol: ‘Er staan wel meer potentiëel interessante reacties op Crimesite. Maar als wij iedere week IP-nummers van bezoekers gaan doorgeven kunnen we de zaak wel sluiten. We zijn geen Opsporing Verzocht. Als het Openbaar Ministerie en politie denken er goed aan te doen mij aan te houden en te horen om de zaak rond Badr Hari op te lossen, hoeven ze me niet zoeken dan kom ik me gewoon melden. Maar ik ga geen IP-nummers geven.’

Lees ook:

Justitie zoekt uit of Crimesite journalistiek is

{jcomments on}