‘Amzieb was liquidatie-verdachte’ (VIDEO)

Nabil Amzieb, die in maart vorig jaar werd vermoord en onthoofd, werd door de politie na zijn dood in verband gebracht met een liquidatie. Dat blijkt uit het nieuwe boek van Parool-verslaggever Paul Vugts, Afrekeningen, dat donderdag werd gepresenteerd.

Ander beeld

Amzieb was een sociale jongen uit Amsterdam-Oost die met één been in de kleine criminaliteit stond en tevens netjes een opleiding volgde. Volgens Vugts is bij de recherche het afgelopen jaar in de loop van het moordonderzoek een ander beeld ontstaan. Vrienden van hem bleken betrokken bij moordaanslagen. Er is ook een anonieme tip binnengekomen dat hij bij een concrete liquidatie betrokken was, welke zegt het boek niet. Volgens Vugts is dit onderzoek momenteel nog bezig.

Amzieb werd geplaatst in de entourage van Houssine A. en Benaouf A.. Die laatste was een doelwit tijdens de dubbelmoord in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012 (momenteel in hoger beroep).

Betaald

Vugts schrijft dat de politie de mogelijkheid heeft onderzocht dat ook Omar A. passagier was in de Audi RS4 waar de levenslang gestrafte schutters (Adil A. en Anouar B.) mee wegkwamen. Al bekend was dat in het onderzoek naar de moord op Amzieb in Marokko Omar A. was aangehouden in Marokko. In Afrekeningen schrijft Paul Vugts dat de Amsterdamse recherche ‘verbaasd’ was over die aanhouding. ‘Het lijkt erop dat de Marokkaanse politie is betaald om A. ter arresteren’, schrijft Vugts. Hij was helemaal geen verdachte in Amsterdam. Justitie vertrouwde het niet en weigerde het Amsterdamse dossier over de moord aan Marokko over te dragen. De politie hier deed nog wel vergeefs een inval in het ouderlijk huis van A. in Amsterdam. Na enige maanden kwam hij vrij.

Kamikaze

Vugts toont zich in Afrekeningen de precieze chroniqueur van de liquidaties in het Amsterdamse milieu sinds 2012 tot heden. Er ontvouwt zich een beeld van een vete die vele uitlopers heeft, waarbij de verdachten die tegen de lamp lopen veelal jonge kamikaze-achtige schutters zijn. Vugts vertelt scherp formulerend, en met aandacht voor de alledaagse details die de tragiek van de afgegleden kinderen en hun afschuwwekkende geweldsexcessen beklemtonen. Zo citeert hij de politie die schrijft over een zeer jonge verdachte die bij een vriendin een dochtertje heeft ‘van vermoedelijk zes jaar.’

PGP-communicatie

Belangrijk item in de levens van de jonge moordenaars die beschreven worden is hun inmiddels kennelijk deels gekraakte PGP-communicatie. Daarmee zou de recherche nog een flink aantal even jonge kamikazes in verband kunnen brengen met liquidaties.

Een succes voor de politie, maar Vugts signaleert een risico. De onrust rond belastende informatie in PGP’s kan onderling wantrouwen vergroten. Zullen er jonge criminelen doorslaan bij de politie, of gevoelig blijken voor een positie als kroon- of beschermde getuigen? Als die gedachte postvat in het milieu kan dat bloedige gevolgen hebben, bloedbaden aangericht door weer nieuwe jonge en goedkope kamikaze-schutters.

‘Het wordt de optimisten nog altijd niet gemakkelijk gemaakt’, zo besluit Paul Vugts zijn boek.

Zie ook:

Omar Lkhorf opgepakt voor liquidatie Yakhlaf

Bewijs tegen Buik zegt niks over Noffel

Adil A. krijgt geen straf voor poging ontvoering