Anderhalf jaar cel voor gewelddadige gijzeling

De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag een 35-jarige man en een 28-jarige vrouw, allebei uit Purmerend, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk voor een gewelddadige ontvoering en gijzeling. Ze deden dat in de herfst van vorig jaar.

Naakt

Het slachtoffer werd mishandeld, ernstig bedreigd, geïntimideerd en gedwongen om geld af te staan. Op 5 oktober 2018 stonden de twee verdachten voor de woning van het slachtoffer. Zij dwongen hem om in hun auto te stappen. Daar hebben ze zijn telefoon afgepakt en toen het slachtoffer de code van zijn telefoon niet wilde geven, hebben ze een brandende sigaret op zijn hand uitgedrukt. De man is vervolgens geblinddoekt vervoerd naar een schuur bij een woning in Amsterdam gebracht. Daar moest de man zich uitkleden en is hij vervolgens op een stoel vastgebonden. De twee verdachten hebben de man meerdere soorten drugs toegediend en hem verder mishandeld door hem te slaan. Ook hebben ze met een gasbrander en een taser gedreigd.

Gouden bergen

Volgens de mannelijke verdachte had het slachtoffer hem ‘gouden bergen’ beloofd’, zoals een baan met een riant salaris en een auto van de zaak. Het slachtoffer kon dit niet leveren. In de schuur in Amsterdam hebben ze de man documenten laten ondertekenen waarin hij toezegt de verdachten geld te betalen. Als hij de documenten niet zou ondertekenen zouden de verdachten zijn familie, waaronder zijn dochter, ‘pakken’. Pas in de nacht hebben ze de man weer naar zijn woning in Almere gebracht.

De gevolgen voor het slachtoffer zijn ernstig, zo blijkt ook uit de slachtofferverklaring. De man heeft een posttraumatische stres stoornis opgelopen en volgt daarvoor nog altijd therapie. Bovendien is hij erg bang geweest voor zijn eigen veiligheid, en ook voor de veiligheid van zijn kinderen.

Tijdens de gijzeling is vooral veel gedreigd en niet bewezen is dat alle handelingen van te voren bedacht zijn. De verdachten hebben zich laten meeslepen door de omstandigheden en het moment, vindt de rechtbank. Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank een contactverbod met het slachtoffer op. De zaak tegen een derde verdachte wordt later behandeld.