Witwasverdenking tegen Hells Angels

De groep Hells Angels die dit jaar op Mallorca werden gearresteerd waren bezig met witwastransacties van totaal 500 miljoen euro. Dat schrijft de Spaanse krant Ultima Hora, die zich baseert op informatie uit het strafdossier van de zogeheten Operatie Casablanca. Die 500 miljoen zou voort zijn gekomen uit illegale activiteiten van Hells Angels in Turkije. Vlak voor de komst naar het eiland van hoofdverdachte Frank Hanebuth, de leider van de Duitse Hells Angels, waren verdachten op Mallorca bezig met voorbereiden van de transactie.

Containers

Het geld zou cash in containers naar Zwitserland moeten worden gebracht. Bij deze operatie zou ook een corrupte sergeant van de Guardia Civíl zijn betrokken. Er is 300 miljoen euro in beslag genomen in Madrid. Het onderzoek wordt geleid door het Openbaar Ministerie in Madrid, maar begon in 2011 op Mallorca. 

Afpersing

Het onderzoek naar de groep van ruim 20 verdachten van verschillende nationaliteiten startte in Palma de Mallorca in 2011, nadat een Duitser daar aangifte had gedaan van afpersing. Hij ontving bombrieven en bij zijn huis werd verschillende malen brand gesticht. In dat onderzoek kwam tevens een conflict aan het licht tussen Angels en de Gremium MC. Dat conflict heeft op Mallorca tot verschillende geweldsdelicten geleid.

Liquidatie

Een hoofdrol in het onderzoek is weggelegd voor Khalil Youssafi, één van de hoofdmannen van de Angels in Spanje. Hij word al sinds 2010 in verband gebracht met afpersing en opdrachten voor geweldpleging in Spanje. In Duitsland loopt een onderzoek naar een liquidatie waar hij bij betrokken zou zijn. Zijn broer Abdelghani Youssafi groeide op in Duitsland en is ook lid van de groep, en verdachte.

Bordeel

Het geld dat vanuit Turkije onder meer in Mallorca zou moeten worden geïnvesteerd werd gebruikt voor de aankoop van één van de grootste bordelen van het eiland: de Globo Rojo. Er waren ook plannen om op Mallorca een Formule-1 circuit te bouwen.

Ook de Nederlandse politie heeft aan het onderzoek deelgenomen. Maar de precieze Nederlandse betrokkenheid in het onderzoek is tot nu toe onduidelijk.