Anouar Taghi kijgt 26 jaar cel voor rol bij moord advocaat Wiersum

Anouar Taghi kijgt 26 jaar cel voor rol bij moord advocaat Wiersum

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag 26 jaar cel opgelegd aan de 30-jarige Anouar Taghi voor onder andere het voorbereiden van de moord op advocaat Derk Wiersum. De rechtbank acht bewezen dat de neef van Ridouan Taghi de leider was van een criminele organisatie die zich bezighield met voorbereiding van moord, het stelen van auto’s en een poging tot zware mishandeling. Het Openbaar Ministerie eiste in november 2023 26 jaar en acht maanden cel tegen Anouar Taghi.

Twee deelonderzoeken

De strafzaak bestaat uit twee deelonderzoeken, die later zijn samengevoegd. Het begon met het onderzoek Buizerd naar aanleiding van de diefstal van een auto. Dit resulteerde in verschillende zaken over diefstal dan wel heling van voertuigen. Naast heling draait het in dit onderzoek ook om een zware mishandeling met voorbedachten rade.

Schutters

De tweede strafzaak, Pulheim, draait om de moord op advocaat Wiersum in september 2019 in Amsterdam-Buitenveldert. De twee uitvoerders van die moord, Moreno B. en Giërmo B., zijn in februari 2023 in hoger beroep veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf. Anouar Taghi was toen al een van de verdachten, maar zijn zaak is afgesplitst van de twee uitvoerders. Na de moord op Wiersum bleek er een link te bestaan tussen de twee zaken. De Renault Mégane die gebruikt zou zijn bij de voorverkenningen voor de moord bleek een van de gestolen voertuigen te zijn uit de zaak Buizerd.

Grondig voorbereid

De moord op Derk Wiersum, advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces, is professioneel voorbereid. De omgevingen van zijn kantoor en zijn woning zijn wekenlang verkend. Daarbij werd gebruikgemaakt van een gestolen auto met valse kentekenplaten en er werd gecommuniceerd via verschillende pgp-telefoons. Deze gestolen auto stond in die periode op meerdere momenten in de garagebox die Anouar Taghi huurde.

De rechtbank concludeert dat Anouar Taghi de gestolen auto ter beschikking stelde en gaat ervan uit dat hij moet hebben geweten dat die auto gebruikt werd voor het observeren van Wiersum. De rechtbank beschouwt de voorverkenningen als effectief voor de uiteindelijke moord. Anouar Taghi maakt zich daarmee schuldig aan medeplichtigheid aan de moord op de advocaat.

Zware mishandeling

Daarnaast wordt de 30-jarige Taghi samen met vijf medeverdachten veroordeeld voor het medeplegen van een poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade van een man op 30 oktober 2019 in Utrecht. Drie personen met bivakmutsen sloegen het slachtoffer met onder meer een honkbalknuppel en een moker. Het is aan het ingrijpen van omstanders te danken dat het letsel van het slachtoffer niet ernstiger was. De poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade vond plaats in het kader van de criminele organisatie. Twee andere verdachten worden veroordeeld voor het voorbereiden van medeplegen van zware mishandeling met voorbedachten rade.

Straffen

De rechtbank veroordeelt Anouar Taghi tot 26 jaar gevangenisstraf voor het leiden van een criminele organisatie van juni 2019 tot en met november 2019, die gericht was op het plegen van misdrijven, waaronder het helen van auto’s en een poging tot zware mishandeling. Hij wordt ook veroordeeld voor betrokkenheid bij de moord op advocaat Wiersum.

Krystian M.

De straffen van de acht medeverdachten in deze zaak variëren van zeven jaar tot 208 dagen. De rechtbank legde drie jaar cel en elf maanden op aan Krystian M., tegen wie het OM in januari levenslang eiste voor de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Het OM had twaalf jaar cel geëist tegen M. voor poging tot moord eind oktober 2019 in Utrecht, maar de rechtbank acht niet bewezen dat er sprake was van een moordpoging.