Antwerps parket: verdachte in Dubai leidt grote drugsorganisatie

De federale gerechtelijke politie van Antwerpen heeft woensdagochtend een grote reeks huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar een gewelddadige criminele organisatie die in de drugshandel zit. De verdachten zouden te maken hebben met drugsgerelateerde geweldsincidenten en coketransporten in de afgelopen periode in Antwerpen. En met een criminele organisatie in Nederland.

Arsenaal

Een aantal verdachten kwam in beeld gekomen naar aanleiding van een schietincident vorig jaar in Zwijndrecht (B): Birgit S. (20) had zich daar in de nacht van 20 april 2019 in de voet geschoten in een appartement aan de Verbrandendijk. Bij de huiszoekingen die volgden werd een wapenarsenaal aangetroffen: 8 granaten, 6 vuurwapens en munitie, 1 kilogram semtex, 2 gsm-ontstekingsmechanismen, maar ook bijna 40 kilogram cocaïne en 25.000 euro cash. Birgit S. werd aangehouden net als haar vriend, Moufdi R. (27, foto).

Belgisch Limburg

Het opgestarte onderzoek door gerechtelijke politie leidde naar een appartement op het Antwerpse Eilandje van waaruit een aantal leden van de organisatie zou opereren.

Naast verdachten die in Antwerpen actief zijn, opereerde een aantal leden van de organisatie vanuit Belgisch Limburg. Dat resulteerde onder meer in huiszoekingen, waarbij springstoffen, ontstekers, een raketlanceerder met antitankgranaat en oorlogswapens van het type AK-47 werden aangetroffen.

De politie verbindt de verdachten met illegale handel in wapens en explosieven maar ook met verschillende grote partijen cocaïne: in totaal om minstens 1,5 ton, met concrete partijen van 700 kilogram cocaïne (Antwerpen, 2 mei 2019), 444 kilogram cocaïne (Ranst, 12 december 2019) en 190 kilogram cocaïne (Bornem, 13 januari 2020).

Noord-Nederland

Eén van de hoofdverdachten van de organisatie verblijft permanent in Dubai.

Tijdens het onderzoek viel het volgens de politie op dat deze organisatie samenwerkte met een dadergroep in Noord-Nederland. Die laatste lijkt verantwoordelijk voor de bevoorrading van de Antwerps-Limburgse organisatie. De wapens, zoals handgranaten en explosieven, zouden dan vanuit het voormalige Oostblok afkomstig zijn.

In een afzonderlijk onderzoek in Nederland zijn twee weken geleden 17 huiszoekingen uitgevoerd en is een tiental personen gearresteerd.

De onderzoeksrechter had opdracht van gegeven om woensdag 39 simultane huiszoekingen uit te voeren in België, Nederland en Duitsland. In België werd tussengekomen in de provincies Antwerpen (15), Limburg (18), Oost-Vlaanderen (2), West-Vlaanderen (1) en Vlaams Brabant (1). Acht personen werden gearresteerd: twee vrouwen en zes mannen, tussen 26 en 44 jaar. Een aantal verdachten kan gelinkt worden aan individuele druggerelateerde geweldsincidenten die in Antwerpen hebben plaatsgevonden.

Naast de eerder vermelde wapens werd nog beslag gelegd op een handvuurwapen, munitie, een lader, 65.000 euro cash, luxegoederen en –juwelen, een goudstaaf van 1 kilo, en op een groot aantal pgp-telefoons.