Xtc-officier moet feiten checken

Zoals bekend worden criminelen steeds creatiever als de politie de strijd tegen drugs harder voert. Als de drugsproducenten dan overgaan tot gevaarlijke praktijken is dat niet de schuld van de drugsbestrijding maar van de criminelen. Zo zien officier van justitie Cees van Spierenburg en gezondverstandkrant De Telegraaf dat: ‘Een tweede vuurwerkramp is mogelijk’, aldus Van Spierenburg, in die krant. Een tweede vuurwerkramp? Ja, dat zit zo:

 

Door Wim van de Pol

Volgens Van Spierenburg nemen criminelen exorbitante risico’s door steeds vaker midden in de stad explosieve drugslabs te beginnen. Omdat grondstoffen voor de productie van MDMA (xtc) en amfetamine (speed) duur zijn en steeds duurder worden doordat de politie er internationaal jacht op maakt proberen criminelen die grondstoffen op een goedkope manier zelf te maken. Dat is bijvoorbeeld het geval met BMK. Door behandeling van de stof apaan met sterke zuren kan BMK worden aangemaakt. Dat is goedkoper want een kilo apaan kost maar dertig euro en daaruit komt ongeveer zevenhonderd euro aan BMK.

Van Spierenburg beziet dat hoofdschuddend, het zijn amateurs, die criminelen, vindt hij: ‘De meesten rotzooien maar wat aan en werken zeer amateuristisch. Die mensen denken helemaal niet na over wat er kan gebeuren als het een keer fout gaat. Als het runnen van zo’n productieplaats in een woonwijk de pakkans verkleint, dan gaan ze daar gewoon zitten.’ Daarom krijgt Van Spierenburg als landelijk officier van justitie voor bestrijding synthetische drugs de gelegenheid in De Telegraaf de spreekwoordelijke ‘noodklok’ te luiden over die criminele amateurs.

Daarbij doet hij wel de onjuiste bewering dat een tweede vuurwerkramp (waarbij in Enschede op 13 mei 2000 23 mensen omkwamen) bijna in Tilburg had plaatsgevonden. In de Tilburgse volksbuurt De Korvel pakte de politie onlangs drie Tilburgers op. Door een foutje kwam boven een paar schuurtjes een zoutzuurwolk te hangen. Van Spierenburg: ‘Het kan gruwelijk misgaan, zoutzuur is pure rommel.’

Jawel, maar een zo’n grote explosie als bij de vuurwerkramp zal er niet door ontstaan. Wat er kan gebeuren is te vergelijken met een gasexplosie, legt onderzoeker Bas van het Heuvel van buro MSNP uit. Hij deed diepgaand onderzoek naar de vuurwerkramp. Van den Heuvel: ‘De gevel van een pand kan eruit geslagen worden, niet dragende muren kunnen bezwijken en er kan brand ontstaan.’

Volgens Van den Heuvel wordt apaan behandeld met zwavelzuur of mierezuur, deze stoffen zijn op zich zelf gevaarlijk en bij de productie kan een een explosief mengsel ontstaat. Daarna moet er gewassen worden met aceton of isopropanol en dat zijn zeer brandbare stoffen.

Al met al: geen risico op vuurwerkramp, maar dit soort werkplaatsen zijn zeker wel gevaarlijker dan een wietplantage. Van den Heuvel: ‘Als het mis gaat kunnen er zeker één of of meerdere panden verloren gaan door explosie en brand. Door de vrijkomende stoffen kunnen huisdieren overlijden en omwonenden en hulpverleners moeten misschien in een ziekenhuis worden behandeld.’

Van Spierenburg (64) is nu internationaal druk aan het lobbyen om apaan nu ook op de lijst van verboden stoffen te krijgen. Waarna de strijd tegen drugs weer verdergaat, omdat mensen nu eenmaal drugs willen gebruiken en de politie er steeds achteraan loopt.