Arrestatie dreigt voor schilderijendief Okkie

Justitie dreigt Okkie Durham, de dief van twee Van Gogh schilderijen, volgende week te arresteren en ruim negen maanden op te sluiten. Durham ontving vandaag een brief waarin hij gesommeerd wordt om uiterlijk op 14 juni 343.812 euro te betalen, anders volgt een arrestatiebevel. Durham zegt niet te kunnen betalen en wil een kort geding starten.

Door Vincent Verweij

Het Centraal Justitieel Incassoburo vordert de schadevergoeding omdat Durham in 2003 veroordeeld werd voor de roof in het Van Gogh Museum van twee schilderijen, ‘Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen’ en ‘Zeegezicht op Scheveningen’. Onlangs keerden de werken terug naar Amsterdam, nadat ze in beslag waren genomen bij een Italiaanse maffiabaas.

Documentaire

Okkie Durham veroorzaakte in maart grote ophef met zijn bekentenis in een documentaire over de roof van deze twee wereldberoemde doeken. Alle kranten schreven over zijn bekentenis en Okkie werd uitgenodigd bij de twee best bekeken talkshows van Nederland, DWDD en Pauw. Ook de New York Times en de Britse Times plaatsten grote artikelen over de brutale roof. Columnisten en satirische programma’s rolden over Okkie heen.

 

Hechtenis

Okkie’s mede-dader Henk B. koos er destijds voor om de schadevergoeding, die ook aan hem was opgelegd, niet te betalen en in de gevangenis te gaan zitten. Dat lot hangt ook Durham nu boven het hoofd. Volgens Justitie moet hij 286 dagen vervangende hechtenis uitzitten maar is hij daarna ook niet van de schadevergoeding af, die blijft gewoon staan.

Reactie

Durham reageert strijdbaar op de nieuwste ontwikkelingen:

Ik zal nu aan mijn advocaat vragen een kort geding te beginnen. Die 70.000 euro aan ‘opgelegde verhogingen’  zijn onrechtmatig, dat is een fout. En de schilderijen zijn terug, dus ze zijn schadeloos. Deze dreigbrief slaat helemaal nergens op.