Arrestatie voor liquidatie Zeki Yumusak

Een 39-jarige man uit Loenen aan de Vecht is aangehouden in verband met de liquidatie van Zeki Yumusak (foto) op 26 juli 2017 in Rotterdam. De man zou volgens het Openbaar Ministerie de opdracht tot de moord hebben gegeven. Zeki Yumusak (41) was actief in het criminele milieu en voelde zich voorafgaand aan zijn dood bedreigd

De aanhouding maakt onderdeel uit van het grotere onderzoek naar twee kopstukken van motorclub Caloh Wagoh. Deze mannen worden voor de rechtbank Midden-Nederland vervolgd voor drie liquidaties in Rotterdam, Den Haag en Breukelen. Ook zijn ze verdacht van de beschieting van een pand en een afpersing. De 39-jarige man uit Loenen aan de Vecht zou de opdracht hebben gegeven aan de twee mannen van de motorclub. Het onderzoek naar de daadwerkelijke schutters duurt nog voor.

Zitting

De verdachte is dinsdag aangehouden. Vandaag werd hij voorgeleid aan de rechter-commissaris die besloot zijn voorarrest met 14 dagen te verlengen. Aanstaande donderdag 18 juli is een nieuwe zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol met de Caloh Wago-leden die tot dusver zijn aangehouden. Ook drie verdachten van het plegen van de liquidatie in Breukelen, twee verdachten van de liquidatie in Den Haag en een van de beschieting in Doorn staan dan terecht. De nieuwe verdachte is er dan nog niet bij.

Slachtoffer

Zeki Yumusak (41) was actief in het criminele milieu en voelde zich voorafgaand aan zijn dood bedreigd. Politieonderzoek wijst uit dat de Turkse Nederlander eerder betrokken was bij een vechtpartij, waarbij hij iemand ernstig heeft mishandeld. De politie onderzoekt nog of dit mogelijk een spoor is naar de liquidatie van Yumusak. Tijdens het onderzoek wordt ook duidelijk dat het slachtoffer ook Mustapha ‘Moes Beton‘ Ates kende, die enkele dagen eerder dan Yumusak werd vermoord. 

Stashes

Anderhalve maand na de moord op Zeki Yumusak verschijnen er in de media berichten dat de afrekening te maken zou hebben met een roof van enkele honderden kilo’s heroïne en cash. Criminelen wisten de drugs en het geld te stelen door Moes Beton, een bouwer van stashes, geheime bergplaatsen voor bijvoorbeeld cash, wapens en drugs, zodanig onder druk te zetten, dat hij de verstopplek aanwees. De geroofde partij heroïne zou hebben toebehoord aan een van de grootste kopstukken van de Turkse onderwereld in Nederland.