Arrestatiegolfje om schietpartijen Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft de afgelopen weken in totaal 13 mensen opgepakt die in wisselende samenstelling verantwoordelijk zou zijn voor een reeks schietpartijen in vooral Rotterdam-Zuid tussen september en december vorig jaar. Eén van hen ontsnapte recent bij een ziekenhuis.

Elias A. werd naar een ziekenhuis werd gebracht voor behandeling van een breuk in zijn pols. Na enkele weken is hij in zijn schuilplaats in Etten-Leur getraceerd en op 24 februari opnieuw aangehouden.

Over en weer

De politie zegt al langer te hebben vermoed dat de schietpartijen onderling verband hielden maar het bewijs is volgens de politie pas recent rond gekomen. Een speciaal team van twintig rechercheurs heeft de zaken uitgeplozen. De verdachten, én soms ook de slachtoffers, maakten deel uit van een overlastgevende en criminele groep. Volgen de politie was de groep betrokken bij inbraken, overvallen, ripdeals en schietpartijen. Er werd samengewerkt, maar ook over en weer op elkaar geschoten.

Beelden

Op beelden werden de verdachten herkend door het basisteam op Rotterdam-Zuid. Daarna is de politie gestart met preventief fouilleren, gerichte controles op personen en horeca. Ook zijn er camera’s  geplaatst. Hierdoor kwam een netwerk in kaart en ook informatie over auto’s en verblijfplaatsen. ‘Bij controles droegen de verdachten regelmatig kogelwerende vesten’, zegt de onderzoeksleider.

Zeven schietpartijen

De volgende zaken worden nu door de politie gelinkt aan deze groep. Er is in zeven gevallen geschoten:

  1. Twee schietpartijen aan de Polderlaan en Putseplein op 21 en 24 september 2016
    Een woningoverval op de Oranjeboomstraat op 18 november 2016 waarbij het slachtoffer onder bedreiging van een vuurwapen werd gesommeerd een groot bedrag af te geven en met het vuurwapen tegen zijn hoofd werd geslagen.
  2. Een woningoverval op de Bermdijk op 27 november 2016, waar het slachtoffer in zijn woning door een aantal verdachten werd mishandeld, gekneveld, bedreigd met een vuurwapen en de pincode van zijn pinpas werd afgegeven, waarna er geld van zijn bankrekening werd opgenomen.
  3. Een gijzeling op de Zevenkampsering waarbij de twee 30-jarige slachtoffers naar de woning werden gelokt, daar tegen hun wil werden vastgehouden, bedreigd met vuurwapens en werden afgeperst.
  4. Een schietpartij in een horecagelegenheid in de omgeving van de Stieltjesstraat op 4 december 2016. De beelden in deze horecagelegenheid bleken gewist, maar de Digitale Opsporing wist deze beelden weer terug te halen. Later bleken de 2 slachtoffers en de schutter betrokken bij diverse andere geweldsincidenten.
  5. Een schietincident op de Wieldrechtstraat op 9 december. Een man werd deze nacht meerdere malen beschoten, nadat hij eerder die nacht door dezelfde mannen uit een horecagelegenheid was meegenomen naar een auto,  was gegijzeld, mishandeld, bedreigd, geslagen met een vuurwapen en uiteindelijk beschoten. De kogel ging vlak langs zijn long en de man heeft veel geluk gehad dat hij dit kan navertellen. Twee mannen van 22 en 25 werden aangehouden in Berg en Terblijt. De derde arrestant, een 23-jarige Rotterdammer, werd in zijn woonplaats gearresteerd.
  6. Een schietincident in de portiek op de Heelmeesterstraat in Schiedam op 22 februari 2017.  Het slachtoffer was op bezoek bij de bewoner van voornoemde woning en is door een andere bezoeker in het portiek van de woning beschoten. Het slachtoffer had een schotwond in zijn linkerschouder, waarbij de kogel in zijn ruggenmerg was blijven steken. Het slachtoffer zal een voor groot deel van zijn lichaam verlamd zijn, als gevolg van een dwarslaesie.

Afname

Sinds de aanhoudingen is er volgens de politie ‘een drastische afname van het aantal schietincidenten in Rotterdam-Zuid.’ De 13 verdachten zijn in leeftijd variërend tussen de 20 en 26 jaar en komen allen uit Rotterdam-Zuid. De onderzoeksleider:

Eigenlijk kun je niet eens spreken over een groep. Meerdere keren zien we verdachten die in een andere zaak juist het slachtoffer zijn. En personen die eerst kompanen lijken, schieten elkaar in de volgende zaak weer overhoop.

Op 31 mei staan de eerste vier verdachten op zitting voor de rechtbank.