Aruba: Hoofd Colombiaans kartel gepakt

Op Aruba is de Colombiaanse drugshandelaar Javier Antonio Calle Serna (43) in hechtenis genomen door agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA, nadat hij zich zelf had aangegeven. Dat heeft de plaatsvervangend commandant van de nationale politie in Colombia maandagavond laten weten. Calle Serna is één van de leiders van het grootste cocaïne-kartel in Colombia: Los Rastrojos.

 

Door Wim van de Pol

Er gingen al enige tijd geruchten over een overgave van Comba of El Doctor aan de Amerikaanse autoriteiten: hij zou zich in Ecuador hebben overgegeven. In april zinspeelde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos al op onderhandelingen met Comba. Colombiaanse media schrijven nu dat er sinds januari is onderhandeld over deze overgave.

De Rastrojos werden geleid door Comba en zijn broer Luis Enrique Calle Serna. Het lot van broer Luis Enrique (foto links) is nog onbekend. Rastrojos geldt als één van de grootste exporteurs van cocaïne naar Noord-Amerika en werkt samen met het grootste Mexicaanse kartel, dat van Sinaloa.

Javier Calle Serna begon zijn carrière als leider van een groep huurmoordenaars in de stad Cali dat werkte voor het Norte del Valle-kartel (dat het Cali-kartel opvolgde als grootste drugskartel van Colombia). Naast Calle Serna hebben zich ook een paar naaste collega’s van hem overgegeven.

Als ook broer Luis Enrique zich overgeeft kan dat een grote omwenteling in de krachtsverhoudingen in Colombia betekenen. De broers Comba waren verantwoordelijk voor het verhandelen en exporteren van de coke, een para-militaire vleugel van de groep deed de productie, opslag en bewaking. Mogelijk maakt die vleugel een doorstart.

De Colombiaanse autoriteiten zien de arrestatie van Comba als een teken van succes in de strijd tegen de drugshandel rond coca-hoofdstad Cali en die aan de Pacifische kust van Colombia, vanwaar de cocaïne veelal in half-onderzeeboten naar Midden-Amerika ging. Er zijn het afgelopen jaar vele inbeslagnames geweest van onroerend goed en ook een aantal grote zendingen gingen mis. De Europese tak van Rastrojos werd deels opgerold. De Nederlands-Colombiaanse “koningin” van de Comba-groep, Beatriz-Henao, ging ook al naar de VS.

Het Openbaar Ministerie in New York doet onderzoek naar Calle Serna. Er stond een beloning van 5 miljoen dollar op zijn hoofd. Hij is afgelopen vrijdag naar een huis van bewaring in New York gebracht.

In de begintijd van de Colombiaanse drugskartels in de jaren tachtig streden de drugsbaronnen op leven en dood tegen uitlevering naar de Verenigde Staten. Sindsdien is er veel veranderd. Het motto: liever een graf in Colombia dan een Amerikaanse cel, geldt niet meer. Een aantal Mexicaanse en Colombiaanse patrones hebben zich overgegeven en zijn samen gaan werken met de Amerikanen in ruil voor strafvermindering. Ook het relatief kleine risico in een VS-gevangenis te worden geliquideerd speelt een rol. Een straf van dertig jaar kan uiteindelijk slechts vijf of zes jaar effectief zitten opleveren, aldus een Colombiaanse strafrechtspecialist, maar dan moeten vrienden en familie in de business wel worden verraden.

In het Colombiaanse rechtssysteem bestaat die mogelijkheid niet, daar kan een straf gemakkelijk 30 tot 40 jaar worden, en is de detentie ronduit gevaarlijk, met name ook voor bezoekende familieleden die bloot staan aan afpersing.

{youtube}A0K5NmVUVxw{/youtube}

Berichten over de Rastrojos op een rij:

Onrust en geruchten op cocaïnemarkt 

Europese connectie Colombianen vast 

Zetas in Colombia sturen coke naar NL