De stichting Dutch Cell Dogs laat jonge honden die opgroeien in het asiel in de gevangenis wennen aan contact met mensen. Gevangenen en personeel doen hieraan mee.
Door Joost van der Wegen
Beeld: PI Vught
Gewend
Dutch Cell Dogs zijn jonge honden die niet gewend zijn aan menselijk contact, en die daarom gesocialiseerd moeten worden. De stichting zorgt daarvoor, door ze in de gevangenis met mensen in aanraking te brengen.
Spelen
De puppies bezoeken daarvoor de penitentiaire inrichting in Vught. Ze zijn daar in totaal vier dagen op bezoek. Gedetineerden en het personeel kunnen de hondjes dan oppakken, aaien en knuffelen, en met ze spelen. De stichting stelt dat dit een ‘win win-situatie’ is voor de betrokken partijen.
Dutch Cell Dogs begon hier al in 2009 mee. Ze omschrijft haar werk als volgt: ‘Mens en hond – beiden tegen hun wil opgesloten – (en daardoor kwetsbare doelgroepen) hervinden hun weg naar de samenleving door elkaar hier te helpen.’
Opener
Een gedetineerde traint een asielhond, maar in wezen traint hij zichzelf, legt men uit. ‘Deelnemers resocialiseren hierdoor. Ze worden opener en krijgen zelfvertrouwen. De honden worden opgeleid tot sociale gezinshonden, waarmee zij meer kans maken herplaatst te worden en een bijdrage wordt geleverd aan de veiligheid van hen in de maatschappij.’
Dutch Cell Dogs is een initiatief van de Hondenbescherming.
Kijk hier voor beelden van het project.