Astrid Holleeder leverde nog 16 nieuwe opnames

Het Openbaar Ministerie hoeft de inhoud van de strafbeschikking met Sonja Holleeder die eind 2016 is gesloten niet bekend te maken aan de advocaten van Willem Holleeder. Er zijn door Astrid Holleeder nieuwe geheime opnames aangedragen, 15 daarvan met gesprekken tussen Willem en Astrid.

Door Wim van de Pol

De rechtbank gaat ervan uit dat er geen relatie is tussen wat Sonja Holleeder over de afwikkeling van de erfenis van Cor van Hout verklaarde en afspraken met het Openbaar Ministerie. De advocaten vinden dat de overeenkomst transparant moet zijn omdat Sonja Holleeder volgens hen ook voor de rechtbank leugenachtige verklaringen heeft afgelegd over de erfenis. Sonja Holleeder heeft gezegd dat Willem in 2003 Cor heeft laten vermoorden om de erfenis. Hij heeft die erfenis echter nooit gekregen.

Belangen van anderen

Over een proces-verbaal van een officier van justitie die schreef dat bij het maken van afspraken met Sonja gesproken was over de belangen van anderen zei Astrid Holleeder dat het FIOD-onderzoek (Goudsnip) naar witwassen van de erfenis van Van Hout haar hoog zit. Astrid Holleeder erkende dat zij niet de waarheid over de erfenis had gesproken omdat nooit gesproken mocht worden over het Heineken-losgeld, omdat Sonja en Willem hun geld dan kwijt zouden kunnen raken. Astrid Holleeder:

We hebben allemaal lopen liegen. Maar ook tegen andere mensen in die zaak voorgelogen. Dat is niet fijn. Ze zitten allemaal nog in een procedure. Die krijgen alleen maar problemen als wij erover naar buiten komen. Dat wil ik niet.

Laatste woord

In het proces is het laatste woord over de erfenis en het deel van het Heineken-losgeld dat Van Hout in beheer had nog niet gezegd. Vooral omdat dit geld volgens Sonja en Astrid het motief voor de moord op Van Hout is en volgens de advocaten het motief om Holleeder te beschuldigen van moorden.

Holleeder zegt dat de zussen liegen over de overdracht van de zeven hoerenpanden Alkmaarse Achterdam. Volgens hem (en volgens de FIOD) kochten Bertus H. en Johan V. (De Hakkelaar) deze panden. Volgens de zussen was dat Robbie Grifhorst. Vrijdag liet officier van justitie Sabine Tammes zien dat vanaf juni 2003 tussen de 6 en 7 ton per jaar aan huuropbrengst via rekeningen op Curaçao naar Grifhorst zijn gegaan. ‘Grifhorst en niet Bertus H. strijkt de huur op’, aldus Tammes. Grifhorst had het gekocht, zei Tammes. Willem Holleeder reageerde:

Ja, het gaat erom wat je er zwart uithaalt natuurlijk.

Volgens Holleeder brachten de panden vele malen meer op.

Hakkelaar

Advocaat Sander Janssen legde aan Astrid Holleeder de vraag voor wat haar relatie met Johan V. de Hakkelaar is. Hij las voor uit dossiers dat de politie met observatieteams en camera’s vaststelde dat de Hakkelaar meermalen in haar woning en op campings de nacht bij haar doorbracht. Een arrestatieteam deed op zekere dag een inval en trof V. om 06.00 ’s ochtends niet in zijn eigen woning aan maar in die van Astrid. Zij karakteriseerde V. als een goede man en een vriend waarmee ze samen strafzaken behandelde en ‘business’ aan het opstarten was. Verder zei ze:

We kunnen heel goed muziek maken samen. Ik kan zingen en hij speelt heel goed gitaar. En de schoonheid van de natuur heb ik dankzij meneer V. leren kennen. (…) U kan mijn relatie met meneer V. niet besmeuren.

Opnames

Vorige week bleek dat Astrid Holleeder nog nieuwe audio-opnames van gesprekken met Holleeder bij het Openbaar Ministerie heeft aangeleverd. De officieren van justitie onthulden vrijdag dat er nog 15 van dergelijke gesprekken zijn.

Verder is er nog één gesprek van Sonja Holleeder (opgenomen in 2011) met Ariën Kaale uitgewerkt. In dat gesprek komt de visie van Kaale over de uitvoerders van de moord op Cor van Hout aan de orde.

De officieren wilden vrijdagmiddag twee fragmenten laten horen en de gesprekken verder bespreken met Astrid Holleeder, zonder dat Holleeder en zijn advocaten zich hierop konden voorbereiden. Sander Janssen en Robert Malewicz maakten daartegen bezwaar (lees hier hun argumenten). De rechtbank was het met hen eens. De gesprekken zullen nu waarschijnlijk in mei ten gehore worden gebracht.

Meer over de moorden waarvan Holleeder wordt verdacht in het boek De Liquidatie Dossiers.

Zie eerdere verslagen:

De Allesweter: een lang leven in de onderwereld (UPDATE)

Astrid Holleeder bestrijdt conclusies van de FIOD

Astrid: ‘Jesse Remmers en Sjaak B. deden Cor’ (UPDATE3)

Sonja Holleeder pleegde ‘nieuwe’ strafbare feiten

Wat is Goudsnip vergeleken met zes moorden?

Verrassende onthullingen door Astrid Holleeder (UPDATE)