Baas voetbalclub Corsica vreest liquidatie

Alain Orsoni, de president van de voetbalclub Ajaccio op Corsica, overweegt op te stappen omdat hij vreest dat hij wordt geliquideerd. Vorige week werd de algemeen secretaris van de club doodgeschoten, enkele weken daarvoor is ook de clubadvocaat geliquideerd. Beide mannen konden het goed vinden met Orsoni, die een onafhankelijkheidsbeweging leidt. De politie vermoedt dat de afrekeningen iets met deze beweging te maken hebben.

Het kan ook zijn dat er een maffiaorganisatie achter de liquidaties zit. De secretaris van de voetbalclub, Jacques Nacer, had ook de leiding over de Kamer van Koophandel op het Franse eiland. Hij werd vorige week doodgeschoten door gemaskerde mannen in zijn kledingwinkel. De advocaat werd nog geen maand geleden vermoord toen hij stond te tanken met zijn Porsche.

Volgens de politie zijn beide moorden gepleegd door een professionele organisatie. Inmiddels is het dodenaantal in 2012 opgelopen tot zeventien. Daarmee is Corsica de regio waar de meeste moorden per hoofd van de bevolking in de EU worden gepleegd.

De meeste moorden op het eiland zijn gepleegd door gemaskerde mannen, die nooit zijn gepakt. Volgens de Franse minister van Justitie vermoeden veel mensen wel wie de moorden hebben gepleegd, maar zeggen zij niets door de hechte banden die bewoners op het eiland hebben. De gesloten gemeenschap dwingt stilte af, denkt de minister.

Frankrijk had al flinke criminaliteitsproblemen in onder meer Marseille, waar meer dan twintig afrekeningen plaatsvonden. Daar heeft de overheid honderden extra agenten naartoe gestuurd. Of ook Corsica extra agenten krijgt, is nog niet bekend. Wel is aangekondigd dat witwassen en afpersing op het eiland strenger zal worden aangepakt.

Lees ook:

Drie doden in auto op Corsica

Marseille: nieuwe agenten en dubbele moord

Drugsoorlog Marseille: 9 maanden, 20 moorden

Frankrijk stuurt extra agenten naar Marseille