‘Bajesmoord had voorkomen kunnen worden’

De moord op de 82-jarige Elbert Geveke in de gevangenis van Zoetermeer had voorkomen kunnen worden zeggen twee medewerkers uit de bajes aan De Telegraaf. Ze zeggen niet te zijn gebriefd over het gewelddadige verleden van de moordenaar.

Angst

De sfeer in de PI Zoetermeer is niet best, zo blijkt uit het verhaal van de medewerkers die anoniem blijven. Medewerkers durven niet naar buiten te treden, uit angst voor represailles van het gevangeniswezen: terugplaatsing, ontslag of andere disciplinaire maatregelen. De justitiewerknemers zeggen zaken die het daglicht niet verdragen niet langer voor zich te kunnen houden.

Er zitten mensen in de cel die hun boete niet hebben betaald, terwijl er binnen justitie grotere misstappen worden begaan. Het zit van binnen anders dan naar buiten toe gecommuniceerd wordt.

Broodmes

Op zondag 20 september stak de levensgevaarlijke tbs’er Johan R. Elbert Geveke dood. De afdeling was onderbezet en er was geen rekening mee gehouden dat R. heel gewelddadig kon worden. Hij had de beschikking over een broodmes en sloot een deur achter zich die de bewakers niet direct open konden krijgen omdat R. een stukje plastic in het slot had gestoken.

Meer over de PI Zoetermeer:

Medewerkers PI geschorst om contrabande (UPDATE)

‘Justitie aansprakelijk na moord in gevangenis’

Bajes gevaarlijk door afsluitbare ruimtes’