Banken sluiten 500 sealbagautomaten na nieuwe plofkraakvariant

Banken en Geldmaat hebben op advies van de politie besloten om per direct alle ruim 500 sealbagautomaten voorlopig te sluiten. De maatregel wordt genomen na een plofkraak op een sealbagautomaat in Enkhuizen, afgelopen zondagnacht. Door deze nieuwe plofkraakvariant kunnen er niet ontplofte explosieven achterblijven met risico’s voor omstanders. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Bij de nieuwe plofkraakvariant die zondag in Enkhuizen plaatsvond kunnen er niet ontplofte explosieven achterblijven met risico’s op persoonlijke ongelukken bij gebruikers, medewerkers en passanten, zegt de NVB. De maatregel om per direct alle 500 sealbagautomaten te sluiten is tijdelijk bedoeld. Banken en Geldmaat zeggen aan een oplossing te werken die het aantal afstortmogelijkheden op korte termijn kan vergroten.

Alternatieve geldstortautomaten

Sealbagautomaten zijn bestemd voor het afstorten van contant geld door ondernemers. Het geld wordt dan in speciale zakken verpakt en gestort. Nu deze automaten voorlopig worden gesloten kunnen ondernemers terecht bij de alternatieve geldstortautomaten van de banken en Geldmaat. Dat zijn er volgens de NVB ruim 1.000. Ondernemers kunnen ook gebruikmaken van de beveiligde afstortservice van een waardetransporteur.

Zwaardere explosieven

Doordat geldautomaten steeds beter worden beveiligd, zijn plofkrakers zwaardere explosieven gaan gebruiken en zich gaan richten op sealbagautomaten. Door eerdere plofkraken sloot de Rabobank in december 2019 samen met andere banken al hun geldautomaten tussen 23.00 en 07.00.

In april 2020 sloten Nederlandse banken honderden sealbagautomaten omdat ze kwetsbaar zijn voor plofkrakers. Een deel van de afstortkluizen bleef beschikbaar met beperkte openingstijden.