Banken sluiten honderden afstortkluizen (UPDATE) (VIDEO)

Nederlandse banken sluiten honderden afstortkluizen omdat ze kwetsbaar zijn voor plofkrakers, dat zegt de Nederlandse Vereniging van Banken. Het gaat om “sealbagautomaten”. Crimesite schreef vorige week dat deze automaten kwetsbaarder zijn dan geldautomaten.

Afgelopen week waren er drie plofkraken specifiek gericht op sealbagautomaten. Om dit geweld af te stoppen en herhaling te voorkomen en de veiligheid te bevorderen, vinden de banken en Geldmaat het noodzakelijk deze maatregel te nemen. Volgens de banken gaat het om een tijdelijke maatregel.

De politie toonde dinsdagavond in Opsporing Verzocht beelden van een plofkraak op een afstortkluis in Uden.

 

Met name ondernemers gebruiken sealbagautomaten voor afstort van omzet.

Een deel van het huidige aantal sealbagautomaten blijft volgens de banken beschikbaar. De overige afstortkluizen zijn leeggehaald en uitgezet. Het tijdvak waarin geld kan worden gestort blijft beperkt van 06.00 tot 18.30. De automaten die openblijven worden dagelijks leeggehaald en uitgezet. Ook de automaten die openblijven, worden dagelijks leeggehaald en uitgezet. Welke automaten beperkt beschikbaar blijven wordt bekend gemaakt via de websites van de banken.