‘Bankier’ van de onderwereld aangehouden

Volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie is Bredanaar R. N. (55) een bankier van de onderwereld. In april is de man aangehouden. Er zijn nog vijf andere verdachten gearresteerd. N. wordt verdacht van gewoontewitwassen, valsheid in geschrift, verduistering en oplichting.

Buitenland

De 55-jarige man, die volgens De Telegraaf ooit bankier was bij ABN AMRO, zou een spil zijn geweest in een netwerk van bedrijven en burgers die geld bij de fiscus weg wilden houden, crimineel en niet-crimineel geld. N. woonde al vele jaren in het buitenland, tot medio 2016 in Zwitserland en daarna op een eilandje in de Caraïben, hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij beheerde grote sommen geld van zijn clientèle bij banken en off-shore-bedrijven in de Caraïben, Liechtenstein, Panama en Zwitserland.

Verduistering en oplichting

Politie en justitie vermoeden in het onderzoek 26Staaldiep dat de klanten van de verdachte bankier enerzijds criminelen waren, die hun misdaadgeld via de verdachte bankier wilden wegsluizen naar het buitenland. Anderzijds waren het burgers die in het verleden zwart geld hebben ingebracht bij de man. Het landelijk parket zegt indicaties te hebben dat de man een vermogen van minstens enkele tientallen miljoenen euro’s beheerde.

Toen hij op 26 april 2018 voet op Nederlandse bodem zette, is hij aangehouden en hij zit nog steeds in voorarrest.

De verdenking is dat de man een forse greep uit de kas van zijn cliënten heeft gedaan en zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering en oplichting. Vermoedelijk heeft hij miljoenen euro’s van zijn klanten verduisterd. Onderzoek laat zien dat de man dit deed door het vermogen van klanten als onderpand te gebruiken voor leningen. Deze geleende bedragen zijn door hem gebruikt voor privé-uitgaven.

Schade

Omdat terugbetaling van de leningen uitbleef, hebben uiteindelijk schuldeisers het vermogen van de klanten aangesproken. De schade per klant bedraagt naar schatting minimaal enkele tonnen en in sommige gevallen meer dan een miljoen euro.

Op basis van het opsporingsonderzoek heeft de recherche zicht op een deel van de vermoedelijk gedupeerde klanten van de bankier. De landelijke recherche heeft met een aantal klanten inmiddels gesproken. Er zijn ook aangiftes van verduistering en oplichting opgenomen. Waarschijnlijk zijn er echter nog meer klanten gedupeerd door de verdachte bankier.

Er is in binnen- en buitenland voor meerdere miljoenen euro’s beslag gelegd op banktegoeden en andere waardevolle goederen. Het Openbaar Ministerie wil nog meer vermogen traceren en in beslag nemen.

Kasrondje

Criminele klanten van de bankier zouden een een “kasrondje” hebben georganiseerd. De verdenking is dat zij contant (crimineel) geld aan een stratenmakersbedrijf hebben gegeven. Dit geld zou zijn gebruikt voor de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld voor het contant uitbetalen van stratenmakers. De inbrengers van het criminele geld stuurden vervolgens nepfacturen aan het stratenmakersbedrijf voor zogenaamd geleverde diensten, terwijl er in werkelijkheid geen prestatie is geleverd. Hiermee is voor de buitenwereld een schijnbaar legitieme girale geldstroom gecreëerd. Met het girale geld konden bijvoorbeeld de hypotheek en leaseauto’s betaald worden. Politie en justitie hebben aanwijzingen dat via de valse facturen enkele miljoenen euro’s zijn witgewassen.

26Barberton

De landelijke recherche heeft 19 juni zes mensen aangehouden in verband met het voorgenoemde ‘kasrondje’. Het gaat om vier mannen van 50 jaar uit Raamsdonkveer, 41 jaar uit Kaatsheuvel, 39 jaar uit Made, 51 jaar uit Sint Willebrord, die ieder in hun woning zijn aangehouden. Een man van 48 jaar uit Made en een man van 44 jaar uit Hank zijn beiden in de penitentiaire inrichting aangehouden, waar zij al gedetineerd zaten. De zes zijn aangehouden in het onderzoek 26Barberton. Ze worden verdacht van valsheid in geschrift en witwassen. Eén van de zes verdachten is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Deze heeft beslist dat de verdachte 14 dagen in bewaring blijft. De overige verdachten zijn niet voorgeleid en niet in voorlopige hechtenis gegaan, maar blijven wel verdachte.

Synthetische drugs

Recent is in een afgesplitst deel van het onderzoek een man door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar in verband met productie en handel in synthetische drugs. In augustus 2017 zijn in het onderzoek een grote partij verdovende middelen (36 kilo cocaïne en 108 kilo MDMA), ongeveer 135.000 euro aan contanten en voorbereidingsmiddelen voor de productie van synthetische drugs aangetroffen.

Ambtenaren omgekocht

Verder zijn uit het onderzoek signalen naar voren gekomen dat ambtenaren zijn omgekocht om informatie te geven of diensten te verlenen. Hiernaar wordt door de recherche nog nader onderzoek gedaan.

De politie heeft dinsdag diverse goederen in beslag genomen, zoals een boot, twee BMW’s en onroerend goed.