Bart van U. vervolgd voor moord op Els Borst

Het OM gaat Bart van U. vervolgen voor moord in de zaak rond de dood van voormalig minister Els Borst. Dat heeft het OM Midden-Nederland donderdag besloten. Van U. wordt ook vervolgd voor de moord op zijn zus, die hij waarschijnlijk in januari 2015 doodstak.

Dinsdag staat de pro-formazitting in de zaak rond de dood van de zus van Van U. op de agenda. In de zitting die daarop volgt, die waarschijnlijk in september plaatsvindt, wordt Van U. ook gedagvaard voor betrokkenheid bij de dood van Borst. De officier van justitie vraagt de rechtbank van Rotterdam dan om gelijktijdige behandeling van de zaken.

Dna-match

Het lichaam van Els Borst werd in februari 2014 gevonden bij haar woning in Bilthoven. In januari 2015 komt Van U. in beeld als verdachte. Zijn dna, dat hij moest afstaan omdat hij werd verdacht van de moord op zijn zus, matchte ook op het dna-materiaal dat bij Els Borst werd gevonden.

In oktober 2013 ontsnapte Van U. uit een instelling waar hij was opgenomen nadat hij met wapens was betrapt. Twee maanden na de ontsnapping, op 8 februari 2014, bracht Van U. waarschijnlijk oud-minister Els Borst om het leven.

Niet de gevangenis in

Van U. vond dat hij het recht had om een wapen op zak te dragen vanwege de dreiging voor aanslagen. Hij werd in 2011 daarom al eens opgepakt. Hij had toen een veiligheidsvest aan en messen en een vuurwapen op zak.

Het hof oordeelde dat hij een grote bedreiging voor de samenleving vormde, maar Van U. weigerde aan een behandeling mee te werken. Daarom kreeg hij 3 jaar cel voor verboden wapenbezit, een relatief hoge straf. Hij ging echter niet de gevangenis in, omdat hij niet kwam opdagen bij het vonnis.