Moordenaar Els Borst doodde zus ‘uit noodweer’

Bart van U., die wordt verdacht van de moord op oud-minister Els Borst, heeft bekend zijn zus te hebben vermoord. Hij zegt dat hij dat deed uit zelfverdediging; hij zou zich bedreigd hebben gevoeld. Het Openbaar Ministerie gelooft de verklaring niet en wil Van U. vervolgen voor moord.

Dat meldt het AD donderdag. Van U. woonde bij zijn zus in Rotterdam. Hij werd in januari aangehouden nadat zijn zus dood was gevonden. Ze zou veertig keer met een mes zijn gestoken.

Tegen de recherche wilde Van U. niets zeggen, volgens zijn advocaat omdat hij geen vertrouwen heeft in de politie. Maar bij de rechter-commissaris wilde hij wel verklaren. Daar legde hij dus een bekentenis af, maar deed een beroep op noodweer, aldus het AD.

Opgepakt met wapens

Waarom Van U. zich bedreigd voelde, is niet duidelijk. Zijn zus maakte zich grote zorgen over zijn mentale toestand. Van U. vond dat hij het recht had om een wapen op zak te dragen vanwege de dreiging voor aanslagen. Hij werd in 2011 daarom al eens opgepakt. Hij had toen een veiligheidsvest aan en messen en een vuurwapen op zak.

Het hof oordeelde dat hij een grote bedreiging voor de samenleving vormde, maar Van U. weigerde aan een behandeling mee te werken. Daarom kreeg hij 3 jaar cel voor verboden wapenbezit, een relatief hoge cel. Hij ging echter niet de gevangenis in, omdat hij niet kwam opdagen bij het vonnis.

Ontsnapt uit instelling

In oktober 2013 ontsnapte Van U. uit een instelling waar hij was opgenomen nadat hij met wapens was betrapt. Twee maanden na de ontsnapping, op 8 februari 2014, bracht Van U. waarschijnlijk oud-minister Els Borst om het leven. In januari kwam hij voor de zaak in beeld nadat zijn dna matchte met sporen uit de zaak. Van U. moest zijn dna afstaan omdat hij wordt verdacht van de moord op zijn zus.