Baybasin overgeplaatst naar Vught (Video)

De tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybaşin is vannacht met een helikopter van PI Zuyder Bos overgeplaatst naar Vught. Eerder vloog een vliegtuig met spandoek ‘Free Baybasin’ over de gevangenis Zuyder Bos. Baybaşin is een van de bekendste tot levenslang veroordeelden in Nederland. 

De Koerdische zakenman Hüseyin Baybaşin werd in 2002 veroordeeld voor het uitlokken van moord, maar zijn veroordeling is zeer omstreden. Zo zou er gerommeld zijn met de belangrijkste bewijslast: tapgesprekken. De advocaat van Baybaşin, Adèle van der Plas, heeft in 2011 een herzieningsverzoek ingediend bij de Hoge Raad. 

Commotie

‘Een sympathisant van Baybaşin vloog dit weekend in een vliegtuig met daaraan een lint met de tekst ’Free Baybasin’ over de PI Heerhugowaard. Dat leidde tot wat commotie. Vannacht is Baybaşin ineens weggevoerd. Ik weet niet eens waar hij nu zit. Of in de gewone PI Vught of de zwaarbeveiligde EBI in Vught”, aldus Van der Plas tegenover De Telegraaf.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt de overplaatsing en komt later met een toelichting.

De sympathisant, die ook boven de stranden van Katwijk aan Zee en Scheveningen vloog, heeft verschillende video’s laten maken van zijn actie. Een daarvan staat hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=YCWIBTKPHPo