Beelden moordbroers mogen worden gebruikt

De documentairemakers Maria Mok en Meral Uslu mogen de beelden van de moordbroers R., die zij met medewerking van het Openbaar Ministerie hebben gefilmd, gewoon gebruiken. Dat besloot de president van de rechtbank in Den Haag dinsdag.

Drievoudige moord

Er waren met medewerking van het Openbaar Ministerie voor een documentaire beelden gemaakt over de strafzaken van de broers Marcos en Admilson R. die in hoger beroep terechtstaan voor drievoudige moord. Het OM probeerde via een kort geding te verhinderen dat die beelden gebruikt zouden worden, na een klacht van nabestaanden.

Contract

De voorzieningenrechter in Den Haag ging hier niet in mee omdat het mediacontract met de documentairemakers het OM in dit geval niet de bevoegdheid geeft om de medewerking aan de documentaire in zijn geheel te staken. De vraag die de rechter moest beantwoorden, is of het OM op grond van een artikel in het mediacontract met de documentairemakers de bevoegdheid heeft om categorale uitzending van de met medewerking van het OM verkregen beeld- en geluidsopnamen te verbieden. Dat mocht het OM niet doen.

Toetsing

Het OM mag op basis van het contract beeld- en geluidsopnamen verbieden als het deze heeft getoetst  aan concrete belangen die beschermd moeten worden en die in het mediacontract zijn opgenomen. Deze toetsing heeft het OM niet uitgevoerd want het OM heeft ter zitting verklaard dat de beelden niet zijn bekeken.

Nabestaanden

Het staken van de medewerking aan de documentaire hield uitsluitend verband met het bezwaar van een aantal nabestaanden tegen het tot stand komen van de documentaire en de medewerking van het OM daaraan, omdat de rouwverwerking zou worden verstoord en vertraagd. Alhoewel het standpunt van deze nabestaanden begrijpelijk is, is dit onvoldoende om categorale uitzending van de met toestemming van het OM op grond van het mediacontract gemaakte beeld- en geluidsopnamen te verbieden, aldus de rechter.

Bovendien vindt de voorzieningenrechter van belang dat voorafgaand aan het sluiten van het mediacontract al bij het OM bekend was dat de nabestaanden van twee van de slachtoffers van de broers er bezwaar tegen hadden dat er een documentaire zou worden gemaakt over de strafzaak en dat het OM daaraan mee zou werken. Kennelijk was dat op dat moment voor het OM geen reden om van medewerking aan de documentaire af te zien.

Het arrest in de zaak tegen Admilson en Marcos R. volgt morgen (woensdag), het OM heeft levenslang geëist.