OM eist vernietiging filmmateriaal

Dinsdag dient in Den Haag een kort geding dat het Openbaar Ministerie heeft aangespannen tegen twee documentaire filmmaaksters. Het OM eist dat opnames die zijn gemaakt over de moordbroers Admilson en Marcos Richter worden vernietigd.

Stop

Maria Mok en Meral Uslu werkten ruim anderhalf jaar aan de documentaire over de broers die nu in hoger beroep terechtstaan voor drievoudige roofmoord. De advocaat-generaal eiste vorige week levenslang voor de moord op het echtpaar Veenendaal en Berend Smit, in 2013 en 2012 in Drenthe.

De documentaire ‘De zaak Richter en Richter’ is gefilmd vanuit zowel het perspectief van het OM als van de verdediging. Een week voor de inhoudelijke zittingen op de rechtbank Assen liet het OM weten de medewerking aan de documentaire stop te zetten. Dit gebeurde na druk van de nabestaanden van het vermoorde echtpaar Veenendaal. Hun advocaat dreigde toen met een kort geding tegen het OM.

Daarna besloot het OM zelf te proberen om al het met het OM gedraaide materiaal te laten vernietigen. Er was toen al bijna een jaar gefilmd. Mok en Uslu gaven hieraan hier geen gehoor en monteerden de documentaire af met het daarin ook het met het OM gedraaide materiaal.

Dinsdag is over de kwestie een kort geding voor de rechtbank in Den Haag.

Emoties

In een persbericht zeggen de filmmaaksters:

Wij willen de nabestaanden Veenendaal niet schofferen en hebben alle begrip voor de emoties die bij de nabestaanden leven. Deze emoties kunnen en mogen er echter niet toe leiden dat het de nabestaanden Veenendaal zijn die bepalen wat, wanneer en wie over de moordbroers publiceert. (…) Een tot dan toe prima verlopende samenwerking [met het OM] wordt aan de kant geschopt, de rug wordt niet recht gehouden, men zwicht onder de druk van de nabestaanden omdat die met een kort geding dreigen.

Belangen

De rechter zal in het geding het belang van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting moeten wegen tegen een privacy-bang van de nabestaanden van het echtpaar Veenendaal. Daardoorheen speelt de rol van het Openbaar Ministerie.

Maria Mok en Meral Uslu werden bekroond voor verschillende documentaires. Ze maakten onder meer films over de advocaten van zedendelinquent Robert M., over het werk van de kinderrechter in Amsterdam en Longstay, waarin uitbehandelde tbs-ers gedurende een jaar worden gevolgd.