Beelden schutter mislukte aanslag getoond (VIDEO)

De recherche in Amsterdam heeft beelden van de schutters die in april een 26-jarige crimineel uit de Diamantbuurt in de Amsterdamse Pijp onder vuur namen. Dinsdagavond toonde televisieprogramma Opsporing Verzocht de beelden.


Portiek

Het slachtoffer was uit geweest met een vriendin. Om ongeveer 05.15 kwamen ze met de auto aan in de Carillonstraat, waar de man een sleutel zou ophalen bij een familielid. Hij stapte uit en liep richting de voordeur. Op dat moment zag hij aan de overkant van de straat twee mannen met capuchons in een portiek staan.

Het slachtoffer zette het op een lopen, de hoek om en de Jan Lievenstraat in. De dader kon hem niet in te halen, maar vuurde een aantal keer zijn wapen op hem af. Het slachtoffer wordt daarbij één maal geraakt, in zijn been, waarna de dader zich omdraait en wegrent. Vanuit het ziekenhuis tipte het slachtoffer zelf de politie.

De politie vermoedt dat de schutter en zijn handlanger gebruik maakten van een zwarte Citroën DS5 die anderhalve maand eerder was gestolen op de Prinsenlaan in Rotterdam. Zo’n auto is later die ochtend, rond 06.55, brandend aangetroffen in Amsterdam-Osdorp aan de Stoomgemaalstraat.

Koffiezaak

Volgens Het Parool was het slachtoffer een Marokkaans-Amsterdamse crimineel die door de politie was gewaarschuwd voor een aanslag omdat hij meerdere conflicten in het criminele milieu zou hebben.

Hij is de broer van een bekende kickbokser. Hij is al vanaf jonge leeftijd voor serieuze misdrijven vervolgd, zoals diefstal, beroving, drugs en heling van een auto en sieraden.

Hij maakte deel uit van een groep jonge criminelen die koffiezaak Crema Espresso op de hoek van de Van Woustraat en de Lutmastraat als verzamelplek gebruikten. De uitbater probeerde de groep al een tijd zijn zaak uit te krijgen. De burgemeester heeft de zaak inmiddels dicht laten timmeren, nadat er een molotov-cocktail naar binnen was gegooid.