Behandeling corruptiezaak douanier uitgesteld

De rechtszaak tegen douanier Gerrit G. en medeverdachten is met een schok tot stilstand gekomen nadat er heimelijk opgenomen gesprekken met Gerrit G. zijn uitgelekt en bij justitie zijn ingeleverd. De rechtbank in Rotterdam heeft de behandeling uitgesteld naar 14 december.

Zondag is verdachte Gerrit G. op de openbare weg bij Kwintsheul (in het Westland) aangehouden nadat verschillende media publiceerden over uitspraken die hij deed in heimelijk opgenomen gesprekken met een crimineel. In die gesprekken doet G. een stevig boekje open over zijn eigen activiteiten en die van zijn medeverdachten. Waarschijnlijk wist hij niet dat zijn stem werd opgenomen. Het Openbaar Ministerie had zijn gevangenhouding gevorderd omdat hij zijn schorsingsvoorwaarden heeft geschonden en de rechtbank is daar maandag in mee gegaan. Op de geluidsopname lijkt Gerrit G. zijn diensten aan te bieden aan en Nederlandse drugssmokkelaar.

Advocaten Louis de Leon en Sanne Schuurman dienden bij de rechtbank nieuwe informatie in, uit een Belgisch onderzoek, die volgens hen twijfel zaait over de begin van het onderzoek naar Gerrit G. en de medeverdachten.

De zaak leek naar de voltooing te lopen, nadat vorige week tegen de douanier 16 jaar was geëist. De rechtbank wil nu meer tijd om de geluidsopnames en de nieuwe informatie van De Leon te bestuderen.