Belgen Hooge Zwaluwe bang voor wraakacties

Op een tussentijdse zitting in de zaak van de verdachten van de dodelijke schietpartij in Hooge Zwaluwe heeft de officier van justitie op zitting de mogelijkheid geopperd dat de drie Belgsiche verdachten ook slachtoffers kunnen zijn geweest.

Slachtoffer

Bij de schietpartij kwamen Muljaim Nadzak en No Surrender-captain Brian Dalfour om het leven. Hun kompaan en verdachte Roy O. raakte gewond en ontkwam. De drie Belgische verdachten Samir T., Mohamed L. en Michael H. staan terecht voor doodslag. Recent is nieuw forensisch onderzoek naar de toedracht bekend geworden.

De officier van justitie zei vrijdag dat de Belgen ook slachtoffer zijn en gaf nu toe dat er een worsteling moet zijn geweest en ook dat T. van achter is neergeschoten. Maar hij zei ook dat de Belgen kennelijk niet het achterste van hun tong laten zien en dat het daarom niet anders kan dan dat dan ze schuldig zijn aan doodslag.

‘De officier hinkt op twee gedachten’, zegt advocaat Guy Weski van Michael H.. ‘Hij geeft nu toe dat de politie nooit had mogen concluderen dat ze bevindingen van het NFI niet zouden passen bij de verklaringen van de verdachten. Ze passen er juist wel bij.’

Auto

Volgens hem zijn er inmiddels overduidelijke aanwijzingen dat er veel meer Amsterdammers plannen hadden om de Belgen te beroven en er ook meer aanwezig waren in het huisje dan tot nu toe bekend.

Opvallend was dat Roy O. vrijdag verklaringen aflegde en zijn eerdere verhaal hier en daar bijstelde. Zo vertelde hij dat hij enige tijd in de auto van slachtoffer Nazdak heen en weer was gereden omdat hij de weg kwijt was geraakt.

Later deze maand is er weer een nieuwe zitting in de zaak waarbij opnieuw over de (nieuwe) resultaten van  het technisch onderzoek zal worden gesproken. Dan neemt de rechtbank  ook een besluit over het verzoek om opheffing van de voorlopige hechtenis van de Belgische verdachten.

De Belgische verdachten worden overigens in het huis van bewaring goed in de gaten gehouden, aldus de officier van justitie, omdat er mogelijk een gevaar op wraakacties bestaat.