België: Illegaal vuilnis ophalen probleem

In Hasselt (B.) is de gerechtelijke politie een onderzoek gestart naar grootscheepse diefstallen door Oost-Europeanen van afval en tweedehandskleding. Dat meldt Het Belang van Limburg. Volgens schattingen zijn er alleen in Belgisch Limburg een honderdtal dieven actief. Met name kringloopwinkels zijn de dupe. Het systematisch ophalen van afdankers in de straten is in geheel Vlaanderen een probleem.

Dat zegt  de koepelorganisatie van 110 Vlaamse kringloopwinkels, en ook afvalmaatschappij OVAM. Het ophalen van kleren, afgedankt speelgoed of elektrische toestellen aan de deur is een bevoegdheid van de gemeenten. Groepen Oost-Europeanen opereren met anonieme bestelwagens die alles inladen, nog voor de officiële ophaaldiensten ter plaatse zijn.

Een OVAM-woordvoerder zegt dat met de doorverkoop veel geld te verdienen is. Een kilo herbruikbare kleding brengt bijvoorbeeld tot 7 euro op. Kringloopwinkels zouden hun omzet met 20 procent zien dalen.

In Nederlandse grote steden wordt er ook door Oost-Europeanen gezocht op straat tussen vuilnis naar bruikbare spullen. Dat levert wel irritatie op bij bewoners maar heeft nog geen politieonderzoek tot gevolg gehad.