België rekt verjaringstermijn Bende van Nijvel op

De nieuwe Belgische regering heeft de verjaringstermijn voor misdrijven waar levenslang op staat, met tien jaar verlengd. Dat wil zeggen dat de recherche die onderzoek doet naar de Bende van Nijvel tien jaar langer de tijd krijgt om de zaak op te lossen. Normaal gesproken zou de zaak volgend jaar verjaren.

Nu heeft justitie nog tot november 2025 om eventuele verdachten te vervolgen. De laatste jaren nam de druk toe om de verjaringstermijn op te rekken, omdat de datum waarop de zaken zouden verjaren steeds dichterbij kwam terwijl er geen oplossing in zicht was. Onder meer de procureur-generaal die sinds 2013 verantwoordelijk is voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel riep op om de verjaringstermijn te verlengen.

De bende pleegde van 1982 tot 1985 23 overvallen en andere misdrijven waarbij 28 mensen werden vermoord. Bij sommige overvallen leek het alsof er lukraak op mensen werd geschoten en zoveel mogelijk schade werd aangericht. De buit was altijd laag, de schade aanzienlijk.

Ultieme poging

De politie was bezig met een ultieme poging om de zaak op te lossen. Daarbij werden oude sporen nagetrokken. Er is onder meer gegraven in een bos en bij een mijn, waar wapens, een auto of een lijk gedumpt zou zijn. Daar is tot nu toe nog niets gevonden.

Ook werd er afgelopen jaar een verdachte opgepakt nadat hij in de kroeg zou hebben gesuggereerd dat hij onderdeel uitmaakte van de groep. De man werd na een aantal weken weer vrijgelaten. De verdachte deed die verklaring af als dronkenmanspraat en de politie had niet voldoende bewijs om hem nog langer vast te houden.