Beloning van 5 miljoen voor ‘andere Chapo’

De VS hebben een beloning uitgeloofd van vijf miljoen dollar voor de tip die leidt tot de aanhouding van de Mexicaan Fausto Isidro Meza Flores, alias Chapo Isidro, ook wel ‘de andere Chapo’ genoemd. De Amerikanen beschouwen Chapo Isidro als de leider van het Meza Flores netwerk dat op grote schaal handelt in drugs. 

Volgens Amerikaanse opsporingsautoriteiten is Chapo Isidro de rechterhand geweest van de beruchte Alfredo Beltrán Leyva, die in 2008 werd gearresteerd en levenslang heeft gekregen in de VS.

Bloedige oorlog

Na de arrestatie van Beltrán Leyva raakte diens organisatie (BLO) verzeild in een bloedige oorlog met het Sinaloa-kartel. De BLO kreeg flinke klappen, maar Chapo Isidro wist zich te handhaven en vormde zijn eigen organisatie: het Meza Flores netwerk. Algemeen wordt aangenomen dat de rivaliteit tussen Chapo Isidro en Joaquín “El Chapo” Guzmán van het Sinaloa-kartel ten grondslag heeft gelegen aan het bloedige conflict in Mexico tussen de verschillende drugsorganisaties. Nadat ook Guzmán was gearresteerd, verbrokkelde de macht van zijn kartel.

Moord op zestien mannen

Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou Chapo Isidro (19 juni 1982) sinds 2000 actief bezig zijn met het exporteren van drugs naar de VS.  Vanaf 2011 kwam Isidro wat meer op de radar. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op zestien mannen wier verbrande lichamen gevonden werden in trucks. Ook zou hij 32 politieagenten hebben omgekocht. In het Meza Flores netwerk van Isidro zijn ook tal van familieleden actief. Het netwerk zou op grote schaal cocaïne, heroïne, crystal meth en marihuana naar de VS hebben geëxporteerd.

Militaire operatie

Chapo Isidro is een paar keer ontsnapt aan een arrestatie. De eerste keer was in 2010 toen bij een militaire operatie twee soldaten en twaalf criminelen omkwamen. In de daarop volgende jaren werden verschillende – ook hooggeplaatste – leden van het Meza Flores netwerk opgepakt of doodgeschoten, maar Isidro wist steeds de dans te ontspringen.

Zie ook:

Zo liep het koningsdrama rond El Chapo 

Hoofdrolspeler koningsdrama El Chapo krijgt levenslang